Hlavní obsah

Sjezdař Bank je zdravý, olympijský test v Soči si pochvaloval

ŠUMPERK

Český sjezdař Ondřej Bank je, zdá se, opět zcela zdráv. Dobrý stav organismu mu potvrdilo lékařské vyšetření, minulý týden pak při Světovém poháru v Soči podstoupil fyzický test. Na ruských olympijských tratích pouze trénoval, neboť předčasně ukončil sezónu a závodit tudíž nemůže.

Foto: archiv

Ondřej Bank si zatrénoval na olympijských tratích.

Článek

A volnější režim mu pomalu končí. Po blížícím se testování nových lyží bude následovat trénink na novou sezónu. Ten už by měl Bank absolvovat bez omezení. "Vypadá to, že jsem se z toho definitivně vyhrabal," řekl pátý muž z kombinace na MS v Ga-Pa, ale okamžitě to z pověrčivosti zaťukal na dřevo.

Loni v létě prodělal neznámou nemoc, kvůli níž zhubl 15 kilogramů a podle lékařů skoro zemřel. Týdny ležel upoutaný na lůžku a nemohl ani chodit, příčina nemoci není dodnes známá. "Teď už jsou všechny hodnoty v pořádku. Občas mám jen zajít na testy jater a sleziny, jestli nejsou zvětšené," doplnil Bank.

Velký test fyzičky podstoupil při třech trénincích sjezdu minulý týden v Soči. "Před prvním tréninkem jsem si říkal, že to bude hodně ostré. Byla to hodně extrémní zátěž, navíc jsem tam jel bez tréninku. Za den jsem se z toho ale bez problémů oklepal a zregeneroval. Tělo funguje dobře," ujistil jednatřicetiletý lyžař, že může okamžitě začít naplno trénovat. "Bude to v pohodě, tu chybějící fyzičku doženu," slíbil.

Že potřebuje hodně trénovat, to poznal právě při sjezdu. Navíc do první jízdy nastoupil na nové olympijské sjezdovce na 220 cm dlouhých lyžích s delším rádiusem podle nových pravidel. Přitom trať byla hodně zatočená a připomínala spíš superobří, podle některých dokonce obří slalom. "Byly to brutální točky. Taky si všichni klepali na čelo, jestli jsem se náhodou definitivně nezbláznil," usmíval se Bank.

I proto si sáhl v tréninku až na dno sil. "A to jsem jel tak na 40 procent," přiznal. Přitom hned po startu, zhruba za tři sekundy, nabral rychlost kolem 100 km za hodinu. "Neměl jsem strach, ale měl jsem takový hodně nepříjemný pocit. Bylo to peklo, na konci jsem byl už úplně vyšťavený," popisoval. "Nebylo to úplně bez rizika, ale jakmile jsem cítil problém, tak jsem jel opatrně a dával bacha. Ale bylo samozřejmě skvělé, že jsme tam byli, bylo důležité ten kopec poznat," prohlásil.

Světové poháry v areálu Rosa Chutor byly ostrým testem organizátorů na olympijské hry v roce 2014. Vedení mezinárodní federace si ho pochvalovalo. "Mohli by organizovat hry příští týden," prohlásil šéf sjezdařů FIS Günter Hujara. Některým závodníkům ale svah neseděl hlavně kvůli častým zatáčkám. "Ale nebylo to tak strašné. Ten svah je spravedlivý, Ondrovi bude sedět a nevyhraje tam někdo díky náhodě," tvrdil kouč Tomáš Bank.

Jeho bratr Ondřej v Rusku nikdy nebyl a první zkušenost ho nepřekvapila. "Měl jsem nějaké zkreslené představy o Rusku z filmů a musím říct, že to přesně tak bylo," podotkl. "Chtěli to mít všechno v pořádku, ale chvílemi to byl trochu zmatek," řekl lyžař. Komplex hotelů pod svahem ani infrastruktura za miliardy dolarů však ještě nejsou dokončené. "Bude to strašně velké, megalománie," shodl se Bank s dalšími českými lyžaři.

Tomáši Bankovi se ulevilo, když celý týdenní pobyt dopadl dobře. "Když jsme letěli tam, tak jsme spěchali a málem nestihli letadlo. Když jsme oznámili, že letíme do Soči, tak jsme všichni prošli bez pasů," řekl. "A pak nás málem zabil řidič autobusu, kterého předjela míchačka na beton a on se nechtěl nechat zahanbit," poznamenal. "Ale Rusové tam na zelené louce postavili nové Karlovy vary," dodal kouč Bank.

Reklama