Hlavní obsah

Světový pohár sdruženářů v Liberci nabídne také závod s trestnými koly

Liberecké areály na Ještědu a ve Vesci se už naplno připravují na dva závody Světového poháru v severské kombinaci, které se uskuteční 24. – 26. února 2012. Vrcholná lyžařská událost se do obou arálů vrací po třech letech, kdy hostily světový šampionát.

Foto: Martin Sidorják

Český sdruženář Pavel Churavý

Článek

„V zahraničí vznikají nová střediska, která se tlačí do kalendáře Světového poháru – letos například kazašské Almaty, turecký Erzurum nebo ruské Soči. Konkurence vzrůstá a není jednoduché zajistit přidělení tohoto závodu. Do Liberce se Světový pohár může pravidelně vracet, jen pokud se vytvoří takové podmínky, aby se uskutečnil zcela transparentně. Jeho pořadatelství je finančně náročné a k úspěšnému zvládnutí je nutná vzájemná spolupráce města, sportovního areálu Ještěd i organizátorů. V poslední době se vyměnilo vedení města i areálu, a tak letošní závody budou pro všechny určitým testem zájmu i připravenosti. Podaří-li se je bez problémů zvládnout, je šance, že Liberec v kalendáři zůstane i v budoucnu,“ vysvětluje Roman Kumpošt, člen předsednictva Mezinárodní lyžařské federace a prezident organizačního výboru Světového poháru v Liberci.

Záštitu nad závody Světového poháru v severské kombinaci v Liberci  převzal hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Jubilejní pohárová návštěva

Od roku 1995, kdy Liberec přivítal Světový pohár v severské kombinaci vůbec poprvé v historii, sem míří světová špička celkově podesáté. Z dosavadních jedenácti závodů (v roce 2002 se konaly dva) byl nejpilnějším sběratelem vítězství německý reprezentant Rony Ackermann, jenž stál třikrát na nejvyšším stupni. Z českých sdruženářů dokázal vyhrát doma Ladislav Rygl v roce 2000, Pavel Churavý skončil v roce 2002 druhý.

„Česká republika pořádá Světové poháry v tomto ročníku ve všech disciplínách klasického lyžování, což považujeme za velký úspěch naší lyžařské diplomacie. Loni v prosinci změřili síly skokani v Harrachově, uplynulý víkend přivítalo běžeckou elitu Nové Město na Moravě a nyní je na řadě Liberec. Těší nás, že se dosavadní závody vydařily nejen po sportovní, ale také po organizační stránce. Věříme, že vysoko nastavenou laťku udrží i Liberec, tradiční pořadatel vrcholných mezinárodních akcí,“ říká Petr Graclík, generální sekretář Svazu lyžařů České republiky.

Na startu obou závodů se objeví kompletní světová špička sdruženářů. Nebude mezi nimi chybět ani čtyřlístek českých reprezentantů – zástupců Dukly Liberec: Miroslav Dvořák, Pavel Churavý, Tomáš Slavík aAleš Vodseďálek. Únorová série Světového poháru napověděla, že jejich forma konečně stoupá a že v domácím prostředí by měli atakovat svá dosavadní nejlepší umístění v sezóně. V sobotu je čeká tzv. penalty race (můstek HS 134/běh na 10 km), v neděli klasický individuální závod Gundersen (HS 134/10 km).

„Penalty race se v tomto ročníku Světového poháru uskutečnil pouze dvakrát - loni v prosinci v Lillehammeru a letos v únoru ve Val di Fiemme. Závodníkům se ve skoku neměří přesná délka v metrech a nehodnotí se ani styl. Dopadají naopak do různě vytyčených koridorů, které jim určí, kolik trestných koleček o délce 150 metrů navíc musejí absolvovat – ti nejlepší žádné, ti nejhorší však čtyři," upřesňuje Michael Georgiev, místopředseda Úseku severské kombinace Svazu lyžařů

Více informací na webových stránkách www.skiliberec.cz.

Reklama

Související témata: