Hlavní obsah

Koudelka věří, že mu zrušení v Klingenthalu pomůže a brzy vyhraje

Mohl opět uspět, možná i vyhrát. Je v euforii a v posledních závodech se mu dařilo, můstek v německém Klingenthalu navíc český skokan na lyžích Roman Koudelka dobře zná. Přesto mu paradoxně dnešní zrušení závodu Světového poháru může pomoci. Před víkendovými lety v Oberstdorfu se prý uklidní a eliminuje tlak, který po druhém místě v minulém závodu ve Willingenu cítil.

Foto: Kerstin Jönsson, ČTK/AP

Roman Koudelka

Článek
Fotogalerie

"Přesně tak to teď vnímám," řekl novinářům Koudelka. "Ve Willingenu to byla první euforie, lidé mi psali, že příště už konečně vyhraju, což na mě trochu dolehlo," přiznal dvaadvacetiletý skokan. "Teď přijde mamut, což je úplně něco jiného. To nadšení z víkendu už opadlo, snad nebudou všichni ode mě čekat první místo. Lety jsou nevyzpytatelné. Strašně rád bych na bednu, ale nedá se to dopředu odhadnout," řekl. Před sezonou Koudelka hovořil o tom, že jeho prioritou je udržet se v desítce v SP, aby nemusel skákat kvalifikace. Nyní už jsou jeho cíle jiné. Z dosavadních dvaceti závodů byl v desítce čtrnáctkrát, o dva díly SP v Harrachově vinou zranění po pádu přišel. Čeká se na jeho vítězství, na které z Čechů dosáhl naposledy v Ga-Pa 2006 Jakub Janda.

"Už mě ta desítka tolik neuspokojí. Na začátku jsem byl nadšený z pátého místa, i osmé místo je super, ale já chci končit výš. Myslím, že na to mám," rozjímal po dnešním závodu, který se kvůli větru nepovedlo dokončit. "Desítka je pořád pěkná, ale už to není ono," přiznal. Zlepšení paradoxně přičítá i dramatickému pádu v Harrachově, po kterém byl dva dny v nemocnici. "Týden si v tomto kolotoči odpočinout, to je velká výhoda. Ale doufám, že takové pády už nebudou. Nechci pořád odpočívat," usmíval se. "Teď jsem ale psychicky odolnější," ujistil. Vzestup výkonnosti v letošní sezoně přičítá letům minulým. Už za doby rakouského trenéra Richarda Schallerta dělal cvičení, která nyní zužitkovává. "A David (reprezentační trenér Jiroutek) mi dal hodně volnosti, nechal to na mě podle toho, jak se cítím. To je pro mě hodně důležité. Psychicky jsem šel nahoru. Snad to vydrží do konce sezony," uvedl svěřenec Luboše Plecháče. Pokud předvede v Oberstdorfu dva špičkové skoky, může opět pomýšlet na stupně vítězů. Ty při letech zažil v minulé sezoně v Harrachově, kde byl třetí. "Letos jsme měli jedny lety, tam jsem zrovna nebyl v top formě," připomněl závody na Kulmu. I proto bude muset v Oberstdorfu do kvalifikace. "Ale ty skoky nasvědčují, že by to mohlo být dobré. Když budu dělat skoky jako teď, i tam bude dobrý výsledek," věří. Dnešní "závod sebevrahů", jak se komplikované klání v Klingenthalu v kuloárech nazývalo, považoval Koudelka za riziko. "Bylo to za hranou bezpečnosti. Protože za odrazovou hranou hodně foukalo, to je pro skokana nejnebezpečnější fáze. Ale je na koučích, aby se dohodli a ukončili to," připomněl Koudelka situaci v kvalifikaci na jednom ze závodů Turné čtyř můstků, kde se trenéři dohodli a stáhli závodníky z můstku.

Reklama