Hlavní obsah

Řezáč jede hájit pozici krále. Stihne kafe před finišem?

TARTU/PRAHA

Hájit vedení v obou seriálech i žebříčku nejlepších sprinterů dálkových běžců na lyžích vyrazil Stanislav Řezáč do Estonska. Nedělní Tartu maraton na 63 km klasicky se dvěma prémiemi (32. km v Kuutse a 46. km v Palu) patří k nejtěžším podnikům.

Foto: archiv PD Team

Stanislav Řezáč na nejvyšším stupínku po triumfu v König Ludwig Laufu.

Článek

„Určitě se nepojede na hladkých lyžích. Jsou tam kopce, pole se rychleji roztrhá na menší skupinky. V lesích a na pláních je tam také horší přístup pro občerstvovače,“ říká 38letý lyžař, který tu slavil vítězství v roce 2006 a třikrát byl také druhý.

Po triumfu na König Ludwig Laufu před dvěma týdny, kde se jelo za „teploty“ mínus 25 stupňů, ho skolila chřipka. Měl i potíže ze zimy s otlačeným palcem u nohy. „Uvidíme, co to se mnou udělá, pojedu, co to dá. Ale všichni ze špičky budou zase nadupaní, ve Francii nejel skoro nikdo,“ dodává a myslí tím zejména norské bratry Auklandy nebo Švédy Ahrlina, což je loňský vítěz, s Brinkem.

Druhý jezdec Patria Direct teamu Petr Novák jede spíše na zkušenou. „Ještě před pár dny jsem ležel se čtyřicítkami, ale naštěstí to rychle odešlo. Asi mi to sebralo síly, ale chci jet. Nečekám zázraky. Na zkušenou i na přípravu, hlavní cíl je pro mě Vasův běh,“ tvrdí.

Potřetí v sezóně – po Jizerské 50 i Marcialonze se představí kompletní trojice předních českých běžců. Jede i Martin Koukal, minulý týden třetí na La Transjurassienne, 76 km volně.

Tartu marathon vznikl v roce 1960 v tehdejším Sovětském svazu jako ohlas na článek o Vasově běhu. Postupně se stal velmi oblíbeným díky vřelé atmosféře, jezdí ho už přes 13 000 lyžařů. Vyráží se z Otepää, známého dějiště Světového poháru. Nedaleko před cílem se na poslední občerstvovačce podává káva Lörfbergs Lila, aby měli účastníci síly do finiše. Řezáč a spol. si budou ale muset počkat až do cíle v městě Elva.

Závod nyní nevysílá ČT4, ale bude ke shlédnutí na webových stránkách www.skiclassics.com. Start je už v 7 ráno.

Pořadí Ski Classics: 1. Řezáč (Patria Direct) 520, 2. J. Aukland 440, 3. Ahrlin (oba Xtra Personel) 360,… 20. Novák (Patria Direct) 68,… 22. Northug (United Bakeries) 52,.. 27. Koukal (Skinfit) 32.

Pořadí FIS Marathon Cupu: 1. Řezáč 260, 2. J. Aukland 220, 3. Ivanov a Ahrlin 180, 5. Johnson 175, 6. Kostner 140, 7. Koukal 126,… 16. Novák 74.

Reklama