Hlavní obsah

Kožíšek je králem Nordixu a chystá se na Northuga

Deštné v Orlických horách

Bouřlivá atmosféra a euforická vítězství se stala malou náplastí na nedávné bolístky hlavní lyžařské sezóny. Dušan Kožíšek a Ludmila Horká kralovali v Red Bull Nordix, třetím ročníku divokého skikrosu na běžkách. Tentokrát v Deštném v Orlických horách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dušan Kožíšek

Článek

„Byl to fofr, žádný čas na srandičky,“ říkal český reprezentant po finále, kde porazil veterána a vítěze premiéry, bývalého sdruženáře Ladislava Rygla. „Do kopce na Dušana my, co chodíme do práce, nemáme,“ usmíval se.

Loňský král Michal Galanďák padl v poslední zatáčce první rozjížďky. Také Kožíšek měl mnohem větší potíže už ve čtvrtfinále. To padl hned po výjezdu ze startovací brány. Ale vstal, mocně zabral do dalšího kopce a za posledním skokem si těsně před cílem zajistil postup. „Zkusil jsem to dotáhnout, nikdy nevíš, kdo tady kde lehne,“ dodal a radoval se z prémie 50 000 korun.

„Líbilo se mi, zvládla jsem to, protože taky jezdím hodně na sjezdovkách. Trať byla těžší a zajímavější než loni, až do konce nebylo nic jasné,“ povídala Lída Horká, nejlepší z jedenácti statečných žen. „Moc by se mi líbilo, kdyby se jezdil třeba celá série, je to zpestření pro závodníky i atraktivní podívaná pro diváky.“

Jilemnické lyžařce unikla nominace na mistrovství světa do 23 let do Turecka. Kožíšek zase den před tím znovu nebodoval ve sprintu světového poháru a letos tam zůstává bez bodu. O to víc se těší na světové finále Nordixu, které se koná na Holmenkollenu v norském Oslu. A měl by tam startovat i domácí fenomén Petter Northug. Loni v Davosu při frajeřince na posledním skoku Kožíšek přišel o jisté vítězství. A Northug dokončil se sešitým obočím. Jak dopadnou nyní?

Po dvou letech na Božím Daru se Nordix přestěhoval do Orlických hor, kde našel náročnější sjezdovku – trať měřila 700 metrů s převýšením 45 metrů, byly na ní tři skoky i dvě náročná stoupání. Těšila se opět nebývalému zájmu lyžařů, i v nabité sezoně přijelo téměř sto padesát závodníků. Mezi diváky se objevil i Martin Šonka, šampion v letecké akrobacii. A závěr zpestřila soutěž o best trick, kdy byly k vidění i salta a helikoptéry na běžkách. "Věřím, že se jednou bude v nordixu jezdit i nějaký pohár. Čím později, tím víc budu naštvanej, protože teď mi to jde nejlíp," dodal Dušan Kožíšek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články