Hlavní obsah

Boulařka Sudová se v Japonsku dotahovala na pódium

Naeba, Praha

Jen na deset bodů se přiblížila k třetímu místu v celkovém pořadí světového poháru akrobatická lyžařka Nikola Sudová o japonském víkendu. Zlikvidovala tak ztrátu 45 bodů na Američanku McPhieovou. V individuálním závodě v boulích skončila v chumelenici pátá, o den později ve sluneční záři v paralelní jízdě - duálech šestá.

Foto: Sean Kilpatrick, ČTK/AP

Nikola Sudová.

Článek

„V sobotu jsem jela kvalifikace spíš po hmatu, jak nebylo vůbec vidět boule na svahu. Pustit to moc nešlo, ale čas jsem zajela dobrý. Ve finále jsem pak zkusila vylepšit techniku, ale v prašanu mě to trochu rozhoupalo. Rychlost i skoky byly dobrý,“ hodnotila první vystoupení. Opět kralovala olympijská vítězka Hannah Kearneyová.

O den později vypadla Sudová nejtěsnějším rozdílem 17:18 s pozdější vítězkou Kanďankou Audrey Robichaudovou.Ta přetrhla vítěznou šňůru Kearneyové, která se táhla 16 závodů v řadě. „Rozhodly asi dvě desetinky. Ona je vysoká, má neskutečný skoky. Já vsadila na techniku a rychlost. Chyběl opravdu jen kousíček,“ říkala česká lyžařka. Robichaudová potom došla k triumfu snadno, neboť její další soupeřky Kearneyová i Uemurová v souboji s ní chybovaly.

Japonské superstředisko Naeba nedaleko Nagana, které se pyšní pětikilometrovou gondolou přes čtyři údolí, přivítalo akrobaty přívaly sněhu. Tréninky i sobotní závod se neustále odkládaly. Nakonec se zrušilo i superfinále čtyř nejlepších. „Bydleli jsme tady v tom mraveništi v obrovském hotelovém komplexu s dlouhatánskými chodbami. Když se nedalo jít ven, mohli jsme tam běhat i rovinky,“ smála se Sudová.

Její šestitýdenní túra po Americe a Asie končí. Teď ji čeká víc než čtyřiadvacetihodinová cesta domů přes Tokio, Peking a Frankfurt. „Už to bylo dlouhé a náročné. Hlavně psychicky. Těšíme se na odpočinek,“ dodává.

Trénovat by chtěla na domácích svazích a 5. března vyrazí ke dvěma závodům do švédského Are. Poslední podnik pak čeká ve francouzském Mégeve. „K tomu třetímu místu chybí kousek, budu bojovat,“ slibuje.

SP v akrobatickém lyžování v japonské Naebě - paralelní jízda v boulích:
Muži: 1. Deneen (USA), 2. Kingsbury, 3. Marquis (oba Kan.).
Průběžné pořadí SP (po 10 z 13 závodů): 1. Kingsbury 960, 2. Cota (USA) 504, 3. Deneen 465.
Ženy: 1. Robichaudová (Kan.), 2. Uemuraová, 3. Itová (obě Jap.), ...6. Sudová (ČR).
Průběžné pořadí SP (po 10 z 13 závodů): 1. Kearneyová (USA) 950, 2. J. Dufourová-Lapointeová (Kan.) 593, 3. McPhieová (USA) 405, 4. Sudová 395, ...52. Hnyková (obě ČR) 1.

Reklama

Související témata: