Hlavní obsah

Monoski? To není žádný handicap

SVATÝ PETR

Nebude se tu blyštit křišťálový globus, ale do Špindlerova Mlýna opět míří nejlepší světoví lyžaři. Od čtvrtka do soboty se na sjezdovkách ve Skiareálu ve Svatém Petru a na Stohu koná Evropský pohár handicapovaných lyžařů.

Foto: Tomáš Lisý

Nejlepší světoví handicapovaní lyžaři na monoski se ukáží o víkendu ve Špindlerově Mlýně

Článek
Fotogalerie

„Je to pro nás historická událost. Poprvé se tu představí opravdová elita v souboji s nejlepšími Čechy,“ říká Tomáš Lisý, trenér a šéf pořadatelského týmu a zároveň občanského sdružení Sportability. V něm se dlouhodobě snaží vytvořit podmínky pro sport handicapovaných od začátečnických a rekreačních kurzů na monoski až k závodnímu programu, v létě pak cyklistické a vodácké akce.

Monoski je speciální sedák s jednou odpruženou lyží, který dovoluje lyžovat i závodit mezi brankami vozíčkářům. V ruce ještě drží stabilizátory s lyžičkami, jimiž udržují balanc. Stojí od sto až do dvě stě tisíc korun.

Hlavní hvězdou týmu je Miroslav Šperk, česká medailová naděje pro paralympiádu v Soči 2014. Letos už obsadil v Evropském poháru 3. místo ve slalomu na Pitztalu nebo čtvrtou příčku v obřím slalomu v Sestriére. „Doma bych chtěl ještě víc, to je jasné,“ těší se.

Jeho parťákem je Oldřich Jelínek, účastník paralympiády ve Vancouveru 2010. Dále se ukáže po roční pauze úspěšná zrakově postižená lyžařka Anna Kulíšková, dvojnásobná medailistka z paralympiád v Turíně 2006 a Vancouveru.

Evropský pohár má letos sedm závodů, ve Špindlu se představí desítky závodníků všech kategorií postižení z celého světa. Ve čtvrtek se jede superkombinace na červené sjezdovce ve Svatém Petru, v pátek obří slalom a v sobotu slalom, oboje na Stohu. Začátky vždy v 9 hodin ráno.

Reklama