Hlavní obsah

Sdruženář Churavý doufá, že se doma konečně prosadí

PRAHA

Sdruženář Pavel Churavý vzhlíží k domácímu Světovému poháru s nadějí. Po dosavadním nevýrazném průběhu sezóny by rád o víkendu v Liberci ukázal, že ještě nepatří do starého železa a zajel dobrý výsledek.

Foto: Thomas Kienzle, ČTK/AP

Sdruženář Pavel Churavý.

Článek

"Na závody doma se moc těším. Doufám, že diváci přijdou a konečně zajedu nějaký výsledek," řekl čtyřiatřicetiletý Churavý. Pátý muž z olympiády ve Vancouveru 2010 a předloni celkově sedmý v SP je aktuálně v hodnocení seriálu až na 37. místě.

Nejdřív operace, pak černý kašel

Churavý se dlouho vypořádával s výpadkem v letní přípravě. Nejdříve musel na operaci s kolenem a pak ho na tři týdny vyřadil černý kašel. Trénovat začal až v říjnu. V sezóně sotva atakuje třicítku, jen ve Val di Fiemme se vyšvihl na 15. místo.

"Na začátku sezóny to bylo hodně těžké. Jezdil jsem hrozně, protože ten trénink chyběl," řekl Churavý. "Po Novém roce jsem začal závodit líp, ale teď to zase mělo malý pokles, tak doufám, že to byl jen nádech, abych zabral," uvedl.

V Liberci zajel před deseti lety životní výsledek. V mlze a větru dobře zaskákal a na tehdejších tratích v Bedřichově dojel do cíle druhý.

"Taky jsem tenkrát nepřijížděl ve velké formě a nakonec jsem začal skákat, takže kdybych na to navázal, bylo by to krásný," zasnil se Churavý. "Skokanskou formu zase nemám, ale věřím, že to ve mně někde je a že to dokážu předvést."

Obává se měkké trati

Ani letos nemá být počasí k sdruženářům příznivé - oteplení přinese déšť a vítr. "Štěstí přeje připraveným, akorát se obávám měkké trati, ta mi nesedí," řekl Churavý.

Na konec kariéry ještě nemyslí. Za rok by rád na mistrovství světa a myslí i na olympiádu v Soči. A tak se srovnává s další novinkou, kterých už zažil několik. Po vzoru biatlonu běhají sdruženáři v závodu penalty race podle výsledků skoku trestná kolečka. "Pořád se musí nejdál skočit, nejlíp běžet a vyhrává první v cíli," uvedl.

Hledání formátu závodu pro sdruženáře je už koloritem. Z původně dvou skokanských kol mají jen jedno a neběhají 15 ale 10 kilometrů. "Na můstku asi nevypadáme dobře jako skokani a na běh nám asi v televizi víc času než půl hodiny nechtějí dát. Je holt znát, že musíme dělat dvě disciplíny," řekl Churavý.

Reklama

Související témata: