Hlavní obsah

Čeští skokané byli na MS v letech šestí, titul mají opět Rakušané

VIKERSUND

Družstvo českých skokanů na lyžích ve složení Roman Koudelka, Jakub Janda, Jan Matura a Lukáš Hlava obsadilo na mistrovství světa v letech šesté místo. Třetí titul za sebou pro Rakousko vybojovali Thomas Morgenstern, Martin Koch, Andreas Kofler a Gregor Schlierenzauer. Nejlepší Čech Koudelka si dnes v norském Vikersundu vylepšil osobní rekord na 226,5 metru.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Německý skokan Severin Freund na MS v letech na lyžích ve Vikersundu.

Článek

Rakušané kralují týmové soutěži v letech na velkých akcích už od olympijských her v Turíně 2006. Během této série vyhráli i MS před čtyřmi lety v Oberstdorfu a předloni v Planici. U všech titulů byl jako jediný Morgenstern, který dnes přispěl i největším bodovým přídělem (431,2).

"Je pokaždé úžasné dosáhnout úspěchu jako tým, hrozně moc nás to stmeluje. Ale nebylo to vůbec jednoduché," prohlásil Morgenstern poté, co poslední z jeho kolegů Koch udržel nervy a přelétl potřebných dvě stě metrů, aby titul Rakušanům pojistil.

Za vyrovnaným rakouským kvartetem získali stříbro Němci, třetí byli Slovinci v čele se sobotním vítězem závodu jednotlivců Robertem Kranjecem. Také Koudelka potvrdil suverénně roli týmové jedničky a dvakrát si vylepšil osobní rekord. V prvním kole nejprve předvedl 224,5 metru, pak ještě dva metry přidal. Za českým maximem Antonína Hájka z Planice 2010 (236 m) zaostal o devět a půl metru.

Koudelka měl ze závodů dobrý pocit. "Dneska jsem si konečně zalétal. Našli jsme, že včera byl trochu problém v nájezdu. Trochu jsme to pozměnili a pak to od prvního skoku docela lítalo, takže jsme byl spokojený," prohlásil.

Čeští skokané měli k medaili hodně daleko, od bronzových Slovinců je dělilo 128 bodů. Oproti prvnímu kolu však přeskočili Finy a polepšili si na šestou příčku. Nejméně se dařilo Hlavovi, který posbíral o sto bodů méně než reprezentační jednička Koudelka.

"Pohádal jsem se s jury, protože snížili nájezd před Maturou a jemu to uškodilo. Věděli, že on neskáče tak daleko a mohli to nechat až po něm. Trochu nám ten výkon dnes znehodnotili," komentoval trenér David Jiroutek největší výpadek českého skokana v prvním kole. "Pak už skočil dobře, takže ten výsledek mohl být lepší," uvedl.

Potěšily ho dva osobní rekordy Koudelky, který se prý konečně srovnal na nájezdu. "Ve zkušebním kole skočil špatně a pak jsme se dohodli, že v té široké stopě, co tady je, dá nohy k sobě do x. A pak skákal jako bůh. Škoda, že jsme na to nepřišli dřív, mohlo to být i včera lepší," řekl k individuálnímu závodu, v němž byl nejlepší český skokan jedenáctý.

Bez medaile čtvrtí skončili na mamutím můstku ve Vikersundu v konkurenci devíti týmů domácí Norové. Ruské družstvo bylo diskvalifikováno kvůli Dimitriji Ipatovovi, který si vzal nevyhovující kombinézu, a Kazaši ve finále chyběli, neboť nedokázali skočit více než 150 metrů.

Mistrovství světa v letech na lyžích ve Vikersundu (Norsko):
Družstva:
1. Rakousko (Morgenstern, Kofler, Schlierenzauer, Koch)1648,4 b.
2. Německo (Wank, Freitag, Mechler, Freund)1625,2
3. Slovinsko (Damjan, Tepeš, Šinkovec, Kranjec)1580,4
4. Norsko1542,2
5. Japonsko1472,9
6. ČR (Koudelka, Janda, Matura, Hlava)1452,1.

Reklama