Hlavní obsah

Koukal se může vyhoupnout do čela SP

PRAHA

Lákavá výzva žene do ostrého startu sezóny lyžaře Martina Koukala. O víkendu se mu může povést to, co ještě žádnému českému muži na běžkách. Po sobotním závodu Světového poháru v norském Beitostölenu by si pro další závody mohl obléknout žlutý trikot vedoucího jezdce seriálu.

Článek

Ta myšlenka se mu usadila v hlavě hned po sprinterském říjnovém prologu v Düsseldorfu, kde skončil druhý. Na severu Evropy se poběží patnáctka. Bruslařská technika Koukalovi sedí. Vzdálenost už pro něj není zdá se tak důležitá. Loni coby sprinter vyhrál nečekaně padesátku na světovém šampionátu.

"Chci mít fotku ve žlutém," netají jeden ze svých cílů pro nejbližší měsíce. První v lyžařském seriálu po vzoru cyklistických etapových závodů už léta obléká barevně odlišené číslo. Seriál se právě o víkendu rozjíždí naplno. Je v něm stále méně klasických závodů, přibývá atraktivních kombinací a sprintů, kdy dochází na přímé kontaktní souboje.

Převést teorii do praxe

"A v tomto trendu se bude i dál pokračovat, projeví se to i v programu příštího mistrovství světa v Oberstdorfu v roce 2005 a pak i na turínské olympiádě sezónu na to, klání s intervalovým startem zůstane jediné," připomíná Čestmír Skrbek, šéf běžeckého svazového úseku.

Úvodní podnik SP vyhrál Švéd Peter Larsson, druhý Koukal má ve SP na kontě o dvacet bodů méně. Ve Skandinávii se už týdny chystá na pokračování sezóny. Byl u svého osobního trenéra Švéda Christera Skoga. Testy mu podle všeho ukázaly, že forma by nemusela být špatná.

"To je ale teorie, teď je potřeba to převést do praxe," říká Koukal pro ČTK. V neděli porazil v přípravě kompletní reprezentaci Švédska. Právě z ní jsou jeho největší konkurenti v boji o celkové vedení. Kromě Larssona první závod dobře zvládli i další.

Zajet do desítky

Koukal má propočítáno, co potřebuje, aby se mu smělý cíl o víkendu splnil. "Je to velká matematika, jde o to zajet do deseti. Nemá cenu na to ale myslet, žádné taktizování, jen jet, co nejlíp to půjde," je mu jasné.

Světový pohár běžců z českých reprezentantů několikrát vedla jen Kateřina Neumannová, která po narození dcery Lucie počítá ještě v téhle sezóně s návratem k závodům. Naposledy byla v součtu klání SP první v prosinci 2001.

"Jen aby ho Švédové, Norové a Němci nezchladili. Pro Čechy bude ten závod mít určitě zajímavý náboj," podotýká Skrbek. Vedle Koukala do boje zasáhne i jeho největší z domácích rivalů Lukáš Bauer a také Jiří Magál, Petr Michl a Milan Šperl. Ženskou desítku zkusí Kamila Rajdlová, Helena Balatková a Iva Janečková.

Reklama