Hlavní obsah

Koukal ve žlutém nepojede, v Norsku nebodoval

BEITOSTÖLEN

Útok na žlutý trikot vedoucí závodníka SP v běhu na lyžích se v norském Beitostölenu nevydařil Martinu Koukalovi. Mistr světa z letošního MS v Itálii v závodu na 15 km volnou technikou nebodoval, skončil až na 51. místě. Dařilo se naopak Lukáši Bauerovi, který skončil jedenáctý, pro vítězství si dojel Ital Piller Cottrer.

Článek

Vydařený den italských a německých běžců naboural na druhém místě jen domácí Tore Hofstad. Třetí byl Němec Axel Teichmann, čtvrté místo získal Ital Fulvio Valbusa, pátý doběhl René Sommerfeldt z Německa a na šestou příčku se překvapivě vměstnal méně známý italský běžec Fabio Santus.

Bauer začal volněji a na prvním mezičasu figuroval až za bodovanou třicítkou. Pátý běžec minulého ročníku Světového poháru postupně zrychloval a po pěti kilometrech byl šestnáctý. Při měření po deseti kilometrech si o dvě místa pohoršil, ale závěrečnou pětku zvládl rychle a do cíle doběhl jedenáctý.

Špatně se vyvíjel závod pro Koukala. Od začátku se pohyboval za bodovanou třicítkou a v záběrech televizních kamer vypadal bez jiskry. Druhý ze zahajovacího říjnového sprintu v Düsseldorfu skončil na 51. místě se ztrátou 1:43,9 minuty na vítěze.

Pomalého Koukala předčili spolu s Bauerem ještě další dva čeští běžci. Podruhé v kariéře podle informací FIS bodoval Jiří Magál, který skončil třicátý. Petr Michl obsadil 43. pozici.

Desáté vítězství Šmigunové

V závodu žen na 10 km volně se z vítězství podesáté v katiéře radovala Estonka Kristina Šmigunová. Pro druhé místo si v mrazivém dni doběhla Ukrajinka Valentina Ševčenková, třetí pozici obsadila Němka Claudia Künzelová.

V čele Světového poháru je po dvou závodech Italka Gabriella Paruzziová, která desítku dokončila na čtvrtém místě.

České běžkyně vyšly z úvodního startu v seriálu bodově naprázdno. Kamila Rajdlová skončila jednatřicátá se ztrátou 1:49,7 minuty na vítěznou Šmigunovou. Helena Balatková, kterou trápila před závodem lehká viróza, měla v cíli třiačtyřicátý čas. Eva Janečková obsadila v konkurenci 68 běžkyň 53. místo.

Návrat po mateřské dovolené se příliš nevydařil Juliji Čepalovové z Ruska. Dvojnásobná zlatá olympijská medailistka a vítězka SP z roku 2001 před startem doufala, že se vejde do dvacítky, ale skončila na 47. místě s odstupem 2:20 minuty na vítězku.

Světový pohár v Beitostölenu pokračuje v neděli štafetovými závody žen a mužů.

Reklama