Hlavní obsah

Janda se oháněl lopatou, teď je nadějí skokanů

PRAHA

Připsal si zářivé letní výsledky, přípravné období mu vyšlo jako nikdy před tím, teď ale nejlepší český skokan na lyžích Jakub Janda stojí před zlomovým momentem. Jsou tu skoky na sněhu. Na severu Evropy se o víkendu rozbíhá Světový pohár. A všechno může být jinak.

Foto: Právo/Dorian Hanuš

Jakub Janda

Článek

"Není žádná záruka, že po dobrém létě musí přijít dobrá zima, ale mohla by být aspoň lepší než ta minulá," říká nejlepší český skokan opatrně na prahu sezóny, která včera odstartovala kvalifikací pro úvodní závod SP ve finském Kuusamu.

Šokoval v Rakousku

Je teprve začátek sezóny, ale Janda tuší, že se cosi v něm změnilo k lepšímu.V letní sérii Grand Prix byl v závodě nejhůře 23. a pak to přišlo. Vyhrál letní šampionát v Rakousku. To byla bomba.

"Ale nemusí to opravdu nic znamenat, Widhölzl měl také kdysi super léto, pak byl sice dál dobrý, ale už to nebylo ono," potvrzuje, že po vydařené přípravě nemusí vždy přijít optimální zimní pokračování. I další předpoklad pro vzestup má ve svých pětadvaceti. Shodil nějaký ten kilogram. Tréninkem i prací.

A jedno nakonec přece jen připustí. "Člověk je po takových výsledcích víc sebejistý, zlepšil jsem se v technice, činnosti se zautomatizovaly. Chci skákat co nejlíp, konkrétní plány ale raději nevyhlašuji!"

V týmu pro SP jsou zatím tři. Slovenský kouč reprezentace Ján Tanczos však i přes nově omezené kvóty účastníků kvalifikace hodlá do seriálu prosadit k Jandovi, Maturovi a Mazochovi více svých svěřenců. K tomu potřebuje jediné: Zářivější výsledky a výrazné bodové zisky.

Janda už v minulé zimě začal naznačovat, že by se v propadlištích ponoření čeští skokani mohli zvedat. V lednu byl v Liberci třetí v závodu SP. Při letní Grand Prix pak byl závodník z Frenštátu celkově desátý.

Práci se nevyhýbal a těší se na létání

Nejen tento úspěch si ale připsal. Výrazně zapracoval na možnostech bydlení s přítelkyní. Upravoval byt, sám také notně přiložil ruku k dílu. "Nejsem domácí kutil, ale ani lempl a něco umím, třeba vybetonovat podlahu, docela jsem si máknul," vrací se k týdnům, kdy se oháněl lopatou.

Nejen na fyzických dispozicích závisí skokanská úspěšnost. Znovu se mluví o kombinézách a jejich možnostech udržet skokany déle ve vzduchu.

Oblečení má být pro tuto sezónu nově z jednotného materiálu. Je tedy konec experimentům? "Vždycky se budou hledat nějaké finty," reaguje Janda a naznačuje, že spory kolem kombinéz nelze vyloučit ani v téhle zimě.

Klasický šampionát či olympiáda na programu sezóny není, ale skokani svůj vrchol přece jen mají. V Planici se bude létat o tituly. "Už se moc těším, to mám moc rád," říká muž, který drží výkonem 209 metrů český rekord. Ale to všechno přijde až v únoru.

Mezi favority Světového poháru patří tradiční skokanské velmoci. Finové v čele s Ahonenem, Němci mají Hannawalda a Schmitta, který bude po zranění usilovat o návrat na dřívější pozice mezi nejlepšími. Je tu polský 'Batman' Malysz, ale i Rakušané. A překvapení v podobě nástupu nové tváře rovněž nelze vyloučit.

Reklama