Hlavní obsah

Závod v Kuusamu zrušen po hrozivém pádu skokana

KUUSAMO

Druhý závod Světového poháru skokanů na lyžích byl ve finském Kuusamu v sobotu zrušen. Důvodem byl silný vítr, ale k odvolání soutěže se rozhodčí odhodlali až poté, co se na sníh hrozivě zřítil sedmnáctiletý Rakušan Thomas Morgenstern.

Foto: REUTERS

Fotoreportéři zachytili nebezpečný pád mladého Rakušana Morgensterna.

Článek
Fotogalerie

Pokud se zlepší podmínky, mělo by se v Kuusamu skákat v neděli od půl osmé ráno. Rakouského mladíka rozhodil při letu silný poryv větru, ještě ve vzduchu se otočil a plnou vahou dopadl na záda. Po krátké ztrátě vědomí byl schopen reagovat na dotazy záchranářů, ti jeho bezvládné tělo zafixovali na nosítka a převezli do nemocnice. Podle prvních zpráv má zlomený jen prst, četné pohmožděniny a řezné rány na paži a nohou.

"Spadl tím nejhorším možným způsobem. Celou dobu s námi komunikoval, mohl i sám dýchat," řekl v krátkosti hned po nehodě lékař německých skokanů Ernst Jakob, který skokanovi poskytl na místě první pomoc. Morgenstern měl obrovské štěstí, z hrozivě vypadajícího pádu vyvázl relativně dobře. "Obávali jsme se nejhoršího," oddechl si šéf Rakušanů Toni Innauer.

Rozhodčí se snažili závod do poslední chvíle dokončit

Kvůli často se měnícímu větru byla v Kuusamu zrušena kvalifikace a také první kolo nabralo po několika přerušeních zpoždění. Morgenstern nebyl jediným, kdo svůj skok neustál: další Rakušan Andreas Kofler však pád přestál bez závažnějšího zranění. Čeští závodníci Jan Mazoch, Jan Matura i Jakub Janda šťastně přistáli, ale daleko neskočili.

"Tenhle závod vůbec neměl začít, protože podmínky byly opravdu hodně špatné," rozčiloval se Nor Roar Ljökelsöy. Kritika se na hlavu jury snesla také od dalších skokanů. Stěžovali si, že rozhodčí vzhledem k děsivým podmínkám dlouho otáleli, než závod přerušili. "Pokud chtěli udělat poctivý závod, tak se tady v Kuusamu vůbec nemělo skákat," zlobil se Němec Martin Schmitt. Rozhodčí se snažili do poslední chvíle závod dokončit, Morgenstern skákal jako šestašedesátý ze 74 závodníků.

Reklama

Související témata: