Hlavní obsah

Novoměstské láká biatlon a hned MS

PRAHA

Lyžařské centrum Vysočiny po nesmělých zmínkách už zostra hlásí novinku. Nejen lyžařská klání Světového poháru, jako má být to 17. a 18. ledna příštího roku, mají v plánu v Novém Městě na Moravě. Do programu dalších sezón - snad od zimy v roce 2006 - tam počítají s velkými biatlonovými akcemi, včetně mistrovství světa.

Foto: Novinky s použitím internetu

Ilustrační foto

Článek

Nejbližší plány jsou ale ryze běžecké. Nový stroj na úpravu tratí, jehož koupi včera dovršili oficiálním převzetím, zatím nemá do čeho vykrajovat stopu. "Potřebovali jsme oživit strojový park," připomíná Petr Honzl, organizační šéf novoměstských závodů.

Zelené louky a mlha mu zatím nedělají takové vrásky, jako třeba pořadatelům ze Špindlerova Mlýna. "Závod nemáme pojištěný, bylo by to hrozně drahé. Dražší než případné ztráty, které bychom s našimi solidními partnery nějak dali dohromady," poznamenává Honzl.

Klasika jde do pozadí

Novoměstští mají dost času, aby připravili trať pro očekávaný návrat Kateřiny Neumannové do lyžařských závodů, které v příštích sezónách čeká přehršle změn. Hromadné starty, kombinační a sprinterské závody už jednoznačně převáží nad klasickými souboji.

To vše poté, co v pozici šéfa běžeckého lyžování nahradil Švéda Bengtssona Švýcar Capol. Novoměstští tvrdí, že jsou na změny nachystáni. Z šesti na 7,5 m rozšířili tratě. Nebudou hledat náhradní lokality, jak dříve naznačovali. I s ochránci přírody se domluvili. Úpravy převážně v lese umístěných tratí stály 4,2 miliónu - podle Honzla z prostředků ČSTV i státních institucí zaštiťujících sport.

S Novým Městem se počítá

"I přes snižování počtu pořadatelů seriálu nám Capol přislíbil, že s námi počítá," říká Honzl, leč uznává, že situace není stabilizovaná. "Pro rok 2005 máme přislíbené 3 závody, sezónu nato se má v našem lednovém termínu pohár přesunout do USA a Kanady, kde se má závodit ve vyšších nadmořských výškách.

To vše kvůli poloze Pragelata, kde pak proběhnou olympijské soutěže. "Těžko říci, co to pro nás nakonec bude znamenat," uvažuje Honzl. To už však v Novém Městě také může být ME v biatlonu, jako test před uvažovaným světovým šampionátem, o který se zřejmě bude ucházet.

Biatlon je velkou výzvou

Jako jedno z mála zimních středisek by bylo pořadatelem velkých akcí v obou sportech. Biatlon zažívá velký boom. Je komerčně zajímavý. Televize jej chtějí. Zejména v Německu, kde se letos chystá pozoruhodnost: závod na fotbalovém stadiónu Schalke 04! "Se svazem biatlonu jsme dospěli k tomu, že není třeba budovat celý areál, jde jen o zřízení střelnice a budovy s technickým zázemím," plánuje Honzl.

Reklama

Související témata: