Hlavní obsah

Záhrobskou žene otec na stupně

PRAHA

Po návratu z úspěšné bitvy v Americe čekala Šárka Záhrobská něco jiného. Domácí svah ve Špindlerově Mlýně měl být přichystán k tomu, aby se mohla rvát mezi brankami hlavně ve slalomu o body v Evropském a pak i ve Světovém poháru v alpském lyžování. Počasí její rodinný tým nakonec vyhnalo do Alp poblíž Söldenu.

Foto: REUTERS

Češka Šárka Záhrobská při slalomu v závodě Světového poháru v americkém Park City.

Článek

Velkolepé plány se však nemění. "Přijdou stupně," plánuje rezolutně Petr Záhrobský, umanutý otec a nekompromisní trenér slalomářky, která se vymyká dosavadním českým sjezdařským poměrům. Slova o útocích na přední příčky v prestižním seriálu se záhy proměnila v realitu.

Do téhle sezóny vletěla podobně úžasně jako do té minulé. Šesté místo z Park City je jejím vůbec nejlepším výsledkem v klasickém dvoukolovém slalomovém závodě.

Pojede se až v Rakousku?

"Poprvé jsem začínala sezónu rovnou svěťákem, byla jsem nervózní," přiznává závodnice, která v prvním kole na měkké trati zajela desátý čas, ve druhém si i přes méně příznivou startovní pozici danou obráceným pořadím z první části na znovu už rozbitém svahu postavení vylepšila.

Ve chvíli, kdy proťala cílovou čáru, dokonce vedla. A mohla si odškrtávat ty, které startovaly po ní a nepokořily ji. Jen v paralelním klání na počátku minulé sezóny v Sestriere dopadla lépe, skončila pátá. "Každý závod byl jiný, ale obou výsledků si cením stejně," srovnává Záhrobská zážitky, jež dělí celých dvanáct měsíců.

Loni se prvnímu výsledku sezóny jen přibližovala, teď ji otec žene výš. Jestliže však specialistky na klouzavé disciplíny honily o víkendu body v zámoří, slalomářky mají smůlu. Musely čekat, zda se někdo ujme zrušených klání z českých a slovenských hor. Anebo při rozmarech počasí dojde až na klání mezi brankami těsně před koncem roku v Rakousku?

Koleno nebolí, ale není to ono

"Škoda, Šárka je v laufu," cítí otec, že mohly přijít další finanční zisky, ještě větší než ten za šesté místo v Park City v podobě 3000 švýcarských franků. Záhrobský přitom netajil před vstupem do sezóny četné pochybnosti.

Zranění kolena jeho dceru vyřadilo z říjnového prologu SP v Söldenu i z dalšího tréninku. Více se zabývala rehabilitací. "Věděl jsem ale, že do desítky je to reálné," tvrdí otec. "Koleno na lyžích nebolí, ale ještě to není ono," říkala po návratu ze zámoří Záhrobská.

Letní práce jim oběma dodávala klid, byť i v Americe byly omezené možnosti přípravy. Jen pár desítek minut po rozednění mohli trénovat, pak závodníky z tratí vyháněli i policisté. Jak se čeká od nekompromisního trenéra, nedělal si hlavu ani s aklimatizací tam, ani po návratu. Nic sáhodlouhého.

Na skok do školy 

Nemá strach při tvrdších metodách, že osmnáctiletou dceru strhá? Že dopadne jako slavná Chorvatka Kosteličová? "Probíral jsem to nedávno s otcem Kosteličem, Janica podle něj nebyla přetrénovaná. Na počátku všech jejích potíží byl úraz, i když samozřejmě nemůžu stoprocentně tvrdit, že nebyla v té chvíli přetažená," přemítá Záhrobský.

Po pražské dvoudenní školní epizodě s nezbytnými písemkami vyrazila jeho dcera znovu do hor. "Ještě jeden podobný výsledek jako v Park City a Šárka bude losována v elitní patnáctce a bude to znamenat zase o něco lepší výchozí pozici a méně rozbitou sjezdovku," neutuchá v plánech na další vzestup Záhrobský.

Reklama