Hlavní obsah

V Novém Městě vyrábějí sníh pro Zlatou lyži

Čestmír Folk, Právo

Pevně doufají, že se jim vyhne osud Špindlerova Mlýna, kde kvůli nedostatku sněhu museli zrušit závody Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Organizátoři běžecké Zlaté lyže v Novém Městě na Moravě si absolutně nepřipouštějí, že by se tradiční podnik ve stanoveném termínu 17. a 18. ledna neuskutečnil.

Foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Lukáš Bauer bude v Novém Městě na Moravě obhajovat loňské prvenství.

Článek

"Děláme maximum, aby se závod mohl odjet. Již od minulého týdne jsme začali vyrábět technický sníh. Díky němu je už teď k dispozici čtyřistametrový okruh. Víkendové oblevy nás v našem úsilí malinko přibrzdily, ale tři děla jsou od pondělí znovu v plné permanenci," vysvětlil předseda organizačního výboru Zlaté lyže Petr Honzl.

"Pevně věříme, že 11. ledna uzná mezinárodní komisař tratě za způsobilé," je přesvědčen Honzl, podle něhož leží v současnosti na Vysočině v průměru kolem pěti centimetrů sněhu. "Místy je ho ale dokonce až půl metru," má zjištěno.

Koukal, Bauer i Neumannová

Nadcházející závod, který je opět součástí Světového poháru, se bude moci s největší pravděpodobností pochlubit největší účastí za poslední roky.

"Kvalitou i kvantitou zřejmě výrazně předčí minulý ročník. Je znát, že se špičkoví běžci na lyžích tentokrát nepřipravují na jediný vrchol sezóny, jímž obvykle bývá mistrovství světa nebo olympiáda. V soutěžích mužů i žen by se mělo sejít čtyřicet až padesát závodníků z tzv. červené skupiny," je přesvědčen Honzl.

Rovněž fanoušci českých reprezentantů by si měli přijít na Vysočině na své. "Vždyť Koukal i obhájce prvenství Bauer považují Zlatou lyži za nejdůležitější závod sezóny. Start stoprocentně přislíbila také Kateřina Neumannová," těší Honzla.

Tratě prošly rekonstrukcí

Nejlepší světoví závodníci se mohou těšit na zrekonstruované tratě. "Zpevnili jsme je a odvodnili. Jejich šířka je teď na všech místech minimálně osm metrů, jak nařizují hlavně kvůli hromadným startům zpřísněné předpisy FIS," vysvětlil šéf organizačního výboru.

Součástí Zlaté lyže, jejíž rozpočet činí 8,5 miliónů korun, budou poprvé závody mužů i žen ve sprintu. V neděli 18. ledna se pojedou na nově vybudovaném 1200 metrů dlouhém okruhu. O den dřív si to na tradiční trati rozdají klasickým stylem ženy na 10 a muži na 15 km. Pořadatelé z Nového Města na Moravě rozdělí mezi nejúspěšnější běžce na odměnách 160 000 švýcarských franků.

Reklama