Hlavní obsah

Skokani chtějí přivézt z Turné body

PRAHA

Rozšířit bodovou sbírku v hodnocení SP je hlavním cílem českých skokanů na lyžích na nadcházejícím Turné čtyř můstků. Tradičního klání v Německu a Rakousku se zúčastní trojice Jakub Janda, Jan Matura a Michal Doležal a kouč Ján Tánczoš doufá, že dopadnou lépe než loni.

Článek

Na loňském Turné dokázal bodovat pouze Janda třináctým místem v Garmisch-Partenkirchenu, celkově skončil na 37. místě. "Turné je vrcholným závodem. Bude to těžké, ale pevně věřím, že předvedeme lepší výkony než loni. Kluci jsou na tom o moc lépe. Jsou stabilnější a ten krůček, co nám chybí k bodům, bychom chtěli udělat na Turné," věřil Tánczos v rozhovoru pro ČTK.

V dosavadním průběhu větrné sezóny se skokanům podařilo bodovat jen třikrát. Janda začal nadějným devatenáctým místem v Kuusamu, tamtéž obsadil 28. místo, ale pak se vytratil. Matura si dvaadvacátým místem v Neustadtu zlepšil osobní maximum ve Světovém poháru. "Hodně mi to zvedlo sebevědomí. Ověřil jsem si, že mám na body, což chci na Turné potvrdit," doufal Matura.

Alespoň jednou do desítky

Turné začne nedělní kvalifikací v Oberstdorfu, kde organizátoři zrekonstruovali můstek za téměř 17 miliónů eur. Už kvalifikační klání jsou důležitá, protože se podle nich skokani nasazují do prvního kola. V k.o. systému skáče padesátý proti prvnímu z kvalifikace, do třicítky postupuje i nejlepší pětice poražených.

"Kdyby byl Janda jednou do deseti, byl bych moc rád," vyřkl Tánczos své přání pro Turné čtyř můstků. Maturu by rád viděl bodovat, podobně tomu je u Doležala, který se snaží o návrat mezi elitu. "Dal do toho všechno, věřím mu," podpořil ho trenér.

Reklama

Související témata: