Hlavní obsah

Koukal hledá formu v Číně

Michal OsobaPrávo

Letošní mistr světa v běhu na lyžích na 50 km volně Martin Koukal se v nové sezóně zatím stále hledá. Pomoci najít ztracenou pohodu by mu měly i exhibiční závody v Číně, kde se zúčastní sprintu a běhu na 50 km.

Foto: ČTK/Igor Šefr

Martin Koukal se v nové sezóně stále trápí. Pohodu jede hledat do Číny.

Článek

Výpadek formy, s nímž se v současné době potýká, si Koukal vysvětluje chybou v tréninku. "Po závodech v Düsseldorfu jsme udělali nějaké změny v tréninkovém plánu, podle nějž měl vrchol přijít v únoru. Chtěli jsme formu trochu urychlit, abych se brzy dostal do žlutého trikotu nejlepšího závodníka Světového poháru, ale nepovedlo se a my se vrátili k původnímu dlouhodobému plánu," přiznává Koukal.

Pětadvacetiletý lyžař preferuje vítězství v jednotlivých závodech SP nad umístěním v celkové klasifikaci. Nedomnívá se, že by nečekaný titul mistra světa z Val di Fiemme změnil jeho postavení mezi ostatními závodníky. "Soupeři mě respektovali už dříve. Věděli, že jsem schopný udeřit náhle a nečekaně," tvrdí Koukal, pro něhož se padesátka nestala ani po březnovém úspěchu nejoblíbenější tratí.

Nejdelší distanci, kterou kdy v rámci závodu běžel, si poprvé od mistrovství světa zopakuje v Číně, i když tentokrát klasickou technikou.

Příprava v extrémních výškách

Po sezóně, která postrádá vrchol v podobě mistrovství světa či olympijských her, si Koukal najde čas i na svoji horolezeckou vášeň. Na jaře se chystá na Čo Oju, tibetskou horu, která měří přes 8200 metrů. Švédský trenér Christer Skog má pro zálibu svého svěřence pochopení.

"Vždyť i můj vzor Vegard Ulvang před olympiádou v Albertville, kde získal čtyři medaile, vylezl na horu Mount McKinley," připomíná bratr hokejového reprezentanta Petra a dodává, že pobyt v extrémních nadmořských polohách je i dobrou výškovou průpravou na následující sezónu.

Koukala v předvánočním čase potěšila zpráva o rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže o odebrání dvou zlatých medailí ze Salt Lake City naturalizovanému Španělovi Johanu Mühleggovi za dopink.

"Konečně," kvitoval verdikt. "Už na olympiádě to bylo jasný. Vždyť on postavil všechny dosavadní teorie na hlavu. Ve vyšších nadmořských výškách mají výhodu drobné technické typy a on tam začal vyhrávat o dva parníky největší a nejtěžší borec s nejhorší technikou v celém startovním poli," zlobí se Koukal při již skoro dva roky staré vzpomínce.

Reklama

Související témata: