Hlavní obsah

Pettersen našlápl ke Grand Slamu

PRAHA

Už o tom není pochyb. Sigurd Pettersen je hlavním kandidátem na triumf při Turné čtyř můstků. Záležitost dlouhá léta nevídaná. Jen ojedinělá vzedmutí sil Ingebrigtsena totiž v nedávné minulosti připomínala, že norský tým skokanů na lyžích existuje. A nyní je tu Pettersen.

Článek

Ve čtvrtek na Turné vyhrál podruhé v řadě. "Teď věřím, že můžu ještě dvakrát vyhrát, třebaže na skokanský Grand Slam nemyslím," citovaly agentury náznaky Pettersenova zájmu o jedinečný kousek, který při Turné zatím předvedl pouze Němec Hannawald před dvěma lety.

S leskem hvězdy

Ne že by před Turné třiadvacetiletý student z Osla ještě nevyhrál závod SP. To se mu povedlo hned třikrát, ale lesk hvězd mu chyběl. Na olympiádě ještě nestartoval. Na mistrovství světa jednou. Bylo z toho 18. místo na velkém můstku loni ve Val di Fiemme.

Do svěťáku nakoukl poprvé na počátku roku 2002. A na jeho konci už triumfoval v Trondheimu, což si zopakoval i v lednu 2003 v Sapporu. V Kuusamu na počátku této sezóny vyhrál s komplikacemi odskákaný závod s jediným kolem. Přitom dva dny před tím nedokázal postoupit mezi bodující třicítku. Těsně před koncem roku však 143,5 m dlouhým letem ukončil rekordní křtiny zrekonstruovaného můstku v Oberstdorfu.

Energie má prý dost

Včera přiznal, že s rozpaky vzhlížel ke druhému klání v Ga-Pa na starém můstku. Právě na něm převzal pomyslný štafetový kolík od týmového kolega Ljökelsöye, kterému začátek sezóny vyšel lépe. V Ga-Pa byl jen 14. a přepustil vedení Pettersenovi.

Ten vypadá, jakoby byl k nezastavení. Od vítězství Bredesena ve čtyřiadevadesátém může být prvním Norem, který triumfoval v celkovém pořadí Turné. V předešlých letech vyhrávali Rakušané, Němci a Finové (dvakrát), Poláci, Japonci a Slovinci (jednou). "Jsem v pohodě a mám dost energie na další vítězství," věřil Pettersen.

Reklama