Hlavní obsah

Zbaví se skokané v Liberci děsivé noční můry?

Sport.cz, Viktor Nosek, Právo

České skoky na lyžích nadále strádají. V létě se zdálo, že by čeští reprezentanti a zejména jejich jednička Jakub Janda mohli častěji bodovat. Iluze se ale brzy rozplynula. Letní pohárová vystoupení přikryl sníh a krize pokračuje. Po hrůzostrašných výsledcích se skokani pakovali předčasně z prestižního Turné čtyř můstků.

Foto: Archiv

Jakub Janda byl před sezónou řazen k elitě, nyní na můstcích strádá.

Článek

Vzpomínky na léta, kdy skoky patřily k výstavním klenotům českého sportu, stále blednou. Přitom největší český trumf Janda v říjnu na umělé hmotě v Ramsau vyhrál rakouský šampionát. Za sebou nechal Hölwartha, Morgensterna či Widhölzla. A následovala optimistická prohlášení: "Janda bude pravidelně do desítky, bude vozit body."

Po dvou měsících vzbouzí tyto věty jen ironické pousmání. Nejlepšího výsledku dosáhl na úvod sezóny ve finském Kuusamu, kde skončil devatenáctý. Pak už to bylo jen horší a trápení vyvrcholilo 46. místem v nedělním závodu v Innsbrucku. V celkovém pořadí Světového poháru je až sedmačtyřicátý...

Ztráta váhy

V čem je problém? Možná v nepovedeném přechodu na sníh. Jenže v případě Jandy je na vině hlavně radikální zhubnutí. Skokanova hmotnost se před sezónou pohybovala pod hranicí šedesáti kilogramů! "Přepískl to. Psycholožka odhadla, že by potřeboval odpočinek, ale na ten nebyl čas a zjistil, že ztrácí energii," říká manažer skokanského úseku Luděk Matura. Jandovi chybí rázná dynamika odrazu, a tím pádem ztrácí ve vzduchu.

Navíc svou roli hraje i rozladěná psychika. Před sezónou už byl Janda pasován ke skokanské elitě a teď tohle. "Vše nese těžce. Myslel, že bude výborný...," poznamenal Matura. "Aby skákal daleko, musí si věřit," opakoval Matura známou pravdu. A na téhle negativní vlně se vezou i ostatní.

Zvrat v Liberci?

Zvrat by mohl přijít o víkendu v Liberci. Vždyť Janda tam byl v podobné krizi přesně před rokem třetí. "Tvrdit něco takového je v současné situaci hodně troufalé," odmítl takové úvahy Matura. "Pokud udělá v tréninku technický pokrok, mohl by být do patnáctého místa," načrtl manažer své představy.

Ať už to v Liberci skončí jakkoliv, jedno je jisté - trenér Ján Tánczos zatím u týmu zůstane. I kdyby skokani podávali i nadále mizerné výkony, svaz k výměně nesáhne. Tánczosovu pozici hodlá řešit až na jaře, potvrdilo vedení svazu.

Reklama

Související témata: