Hlavní obsah

Neumannová září, teď může vyhrát i doma

Krásná šumavská zima a spící dcera Lucie přivítaly Kateřinu Neumannovou doma při včerejším ranním návratu z Falunu. Ve Švédsku vyhrála i svůj druhý závod Světového poháru po mateřské pauze. Potvrdila, že předvánoční šokující triumf v Ramsau nebyl náhodný. Teď může vyhrát i doma. Příští víkend pojede v Novém Městě na Moravě Zlatou lyži.

Foto: archiv

Kateřina Neumannová

Článek

Včera ale Neumannová hlavně odpočívala. "Mám klid na lůžku a Lucinku," líčila spokojeným, ale unaveným hlasem. Cesta se dost protáhla. Vločky pokryly přistávací plochu ruzyňského letiště a běžkyně čekala ve Frankfurtu, až bude Praha přijímat. "A na Šumavu jsme přijeli až v půl čtvrté ráno," povzdechla si.

Spěchala za půlroční dcerkou, kterou poprvé opustila na delší dobu. Pryč byla dva a půl dne, o Lucku se starala babička. Po návratu v noci spící dítko krátce pohladila a pomazlila se s ním hned ráno. "Chvíli na mě koulela očima, ale za moment dělala, jako by se nic nedělo," smála se Neumannová.

Den po závodu se cítila utahaná, ale stejně jako v Ramsau nikoli vyčerpaná. Vinu na únavě měl i nedostatečný spánek. "Není to extrémní, za den za dva budu v pohodě," mínila. Lyžování ze včerejšího plánu vypustila, jen si chtěla zaběhat po svých. "Sněhu napadlo hodně a podmínky pro trénink jsou super," těšila se na běžky v dalších dnech.

Dvě výhry ve Světovém poháru za sebou, to před porodem nedokázala. V roce 1998 totiž listopadový triumf v Muoniu a prosincový v Toblachu rozdělilo šesté místo ve sprintu v Miláně. Výhra ve Falunu ji utvrdila, že je po porodu zpátky mezi elitou a musí se s ní počítat.

"Doufám, že jo, a myslím, že to není náhoda. Vyhrávat se nedá každý den a každý závod. Vyšlo to dvakrát za sebou, to je super, ale uvidíme, co bude dál," mírnila optimismus.

Dvě stě bodů ji zatím řadí na třinácté místo pořadí SP. O ataku předních příček seriálu čtyřnásobná olympijská medailistka nemluví. Dál bere sezónu jako zkušební a soustředí se na jednotlivé starty. V neděli se lyžařka neobjeví v závodu na 25 km v rámci Jizerské padesátky, jak si přáli a plánovali pořadatelé.

Bude trénovat, aby se v co nejlepším světle představila v Novém Městě. O tom, co poběží, se rozhodne v půlce příštího týdne. "Určitě pojedu jeden závod, ale možná oba. Bude záležet na formě, počasí a z toho vyplývajících podmínkách," uvažovala Neumannová, která na tratích na Vysočině skončila nejlépe druhá.

Láká ji sprint, ostatně v tomto závodě se chtěla původně poprvé představit po porodu. "Jenomže Norka Björgenová je pro mě víceméně neporazitelná. Dřív jsem jezdila sprinty dobře, ale jsem na tom trošičku hůř silově a možná mi bude chybět dynamika," obávala se závodnice.

Klasická desítka Zlaté lyže má velké kouzlo především díky divácké kulise. "Když na to člověk má a jede se mu dobře, tak je domácí atmosféra fantastická. Ráda bych to zas zažila, ale jsem zatím nerozhodná," dodala Neumannová.

Reklama