Hlavní obsah

Kvalifikace v Liberci zrušena kvůli nedostatku skokanů

Viktor Nosek, Právo

V Liberci se v pátek před sobotním závodem Světového poháru skokanů na lyžích měla konat kvalifikace, místo toho se jen trénovalo. Důvod? Závodníků se sešlo jen 51, a tak nebylo třeba výběru! Prolomí Češi ve slabší konkurenci bídné výsledky? Do nájezdové stopy se jich vydá osm. Páteční tréninkové skoky jim ale příliš nevyšly.

Článek

Omluvenky se pod Ještěd začaly nakonec jen hrnout. Pro sobotu i neděli chybí čerstvý vítěz Turné Nor Pettersen, nejlepší Němci, Italové, někteří Norové a počet diváků se sníží hlavně kvůli absenci Poláka Malyzse... "Nebudou zde ani Japonci. Vůbec se neomluvili a odjeli domů trénovat," zlobila se generální sekretářka závodů Kateřina Nyčová.

I tak však je ve startovním poli mnoho zvučných jmen: třeba druhý z Turné Fin Ahonen, třetí Slovinec Žonta a mnozí další.

Jeden navíc nebyl problémem

Skokani včera na můstku nečekaně jen trénovali. Místo avizovaného a běžného počtu 80 skokanů se jich totiž do kvalifikace přihlásilo jen jednapadesát. "Nemá tedy smysl kluky zatěžovat, když by kvalifikace vyřadila jen jediného z nich. Ten jeden navíc není pro závod problémem," uvedl Walter Hofer, ředitel skokanských závodů Mezinárodní lyžařské federace.

"Já snad abych za to poděkoval. Byl bych ten jednapadesátý, který by nepostoupil. Nejde to, pořád jsem v křeči, chybí mi dobrý pocit.," vztekal se na sebe Jakub Janda, loni v Liberci třetí. To byl v poslední době ojedinělý světlý moment v úpadku tohoto sportu v naší zemi.

Nejlepší Matura

V pátek Janda dva skoky hanebně pokazil, ve třetím dal 117 metrů. "Loni je loni a letos je letos. O sobotě nechci spekulovat. Chci skočit co nejlépe, větší touhu nemám," lakonicky komentoval své vyhlídky na "ostrý" start.

Nejlépe se v tréninku z Čechů předvedl Jan Matura, který ze svého prvního nájezdu na odrazovou hranu přistál na značce 119 metrů. Za nejlepší dvojicí dne - Němcem Alexandrem Herrem a Norem Tommy Ingebrigtsenem - tím zaostal o rovných třináct metrů.

"Že nebyla kvalifikace? Alespoň je o problém méně," pravil Matura. "Pro mě je kvalifikace o nervy. Vlastně takový poloviční závod. Jsem rád, že jsem v prvním kole," dodal vedle stojící Jan Mazoch, který si dal kvůli výkonnosti závodnickou pauzu a na Turné nebyl.

Výsledky tréninku:
Ingebrigtsen (Nor.) a Herr (Něm.) 132 m, Amann (Švýc.) a Bader (Něm.) 130, Morgenstern (Rak.) 129, ... Matura 119/112,5/115, Mazoch 108,5/115,5/110,5, Janda 95/97,5/117, Hájek 81/96/116, Doležal 118,5/107/107,5, Sedlák 94/98,5/109,5, Hlava 98/94/107, Jirotka (všichni ČR) 93,5/84/103,5.
První kolo začíná pod Ještědem v sobotu v 13.45 h, druhé v 15.00 h. V neděli jsou začátky obou kol o patnáct minut později. ČT vysílá po oba dny přímé přenosy.

Reklama

Související témata: