Hlavní obsah

Koukal chce jet Zlatou lyži i se zlomeninou

PRAHA

Objeví se na startu víkendové Zlaté lyže v Novém Městě na Moravě i mistr světa Martin Koukal? Ze závodu v Číně si přivezl zlomenou záprstní kost, přesto ale zvažuje, že by absolvoval nedělní závod ve sprintu. Konečné rozhodnutí padne pátek.

Foto: ČTK/Igor Šefr

Mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.

Článek

Svůj start v Novém Městě na Moravě Koukal, který momentálně trénuje se sádrou, odhaduje procentuálně padesát na padesát. Ve hře je pouze varianta sprintu. Ve čtvrtek večer přiletí Skog, v pátek Koukal ruku naplno zatíží a uvidí, jak to půjde.

"Abychom zjistili, jak dalece mi to umožní podat optimální výkon, nebo jak se k tomu přiblížím. Pokud mi to nedovolí pomýšlet na umístění do třicátého místa, tak startovat nebudu," jsou pro něj měřítkem body do Světového poháru.

Hůlku obmotává kolem ruky

"Předpokládám, že se ruka hojí. Člověk musí čekat, že to sroste," ukázal Koukal sádru, která objímá předloktí a svazuje k sobě malíček a prsteníček. Podle svých slov 'normálně' odjel náročné fáze přípravy. "Hůlku si dokáži obmotat kolem ruky, takže jezdím slušně a ztráty nejsou velké," domníval se běžec.

V žádném případě neuvažuje o tom, že by si sádru kvůli závodům ve svém rodišti sundal. Nechce riskovat zbytečné zhoršení zranění. "Pokud pojedu, tak se sádrou. Kvůli jednomu závodu to nesundám, abych si ohrozil zdraví," řekl rezolutně. "Otázka je položená tak, jestli budu schopen podat výkon, nebo nebudu."

Domácí závod je jedním z vrcholů sezóny, jelikož není mistrovství světa ani olympiáda. Bruslařský sprint je navíc Koukalovou doménou. "V posledních sezónách se mi v něm výrazně daří," poukázal třeba na říjnové druhé místo z Düsseldorfu. "Když to nepůjde, tak se nedá nic dělat. Zlatá lyže není naposledy a letošní sezóna není důležitá. Prvotně se chci doléčit," má jasno Koukal.

Reklama