Hlavní obsah

Valenta sleduje vývoj syna po internetu

PRAHA

Maličkému Denisovi, který doma povyrůstá, věnoval akrobatický skokan Aleš Valenta svůj zámořský triumf v závodu Světového poháru. K narozeninám, ač ty opravdové první si jeho potomek užije vlastně až za nějakých šest měsíců. "No k půlročním," smál se olympijský vítěz. Podruhé si podmanil Fernie, středisko v Britské Kolumbii.

Foto: ČTK/ Petra Mášová

Aleš Valenta

Článek

Kdykoliv ve vzduchu zvládne salta s vruty, jistě z dvanáctimetrové výšky přistane a odjede, tak má pocit blaženosti. "V tu chvíli jsem měl obrovskou radost," popisoval Valenta slastné okamžiky a dodal, že při vyhlášení na stupních vítězů už není nadšení opravdové. "To je umělá radost, ale když se hraje hymna, tak mám speciální pocit. To je vždycky fajn," řekl.

Do Ameriky odletěl na začátku ledna. Jak vypadá jeho syn Denis, který se narodil v červenci, pozoruje na fotkách, které mu přes internetovou poštu posílá manželka Elen. "Roste ostošest. Elen mi psala, že to musí omezit. Prostě to nejde, aby bez taťky takhle rostl, že musí počkat. Je mi smutno, ale dělám, co dělám a jinak to nejde," pokračoval.

Valenta nestačil s trenérem Pavlem Landou vítězství ani trochu oslavit. Z šeku za výhru, na kterém měl v přepočtu necelých 140 tisíc korun, prý nic neutratil. "Nedali jsme si ani pivko," připomínal Landa spěch, který měli v cestě na další štaci. Rychle odjeli do Calgary na letadlo do Salt Lake City, protože o víkendu pokračuje SP v Deer Valley, kde si Valenta zajistil před dvěma lety díky zlaté olympijské medaili lyžařskou nesmrtelnost.

O tom, že by skočil slavný olympijský skok, pět vrutů ve třech saltech nebo jeho obměnu zvanou Ledový dech, zatím moc neuvažuje. Důvodem je málo absolvovaných skoků. "Ale sezóna je ještě dlouhá a v žádném případě jsem to nedal na vedlejší kolej." Do Deer Valley se Valenta s Landou těšili nejen kvůli skokům. Oba jsou vášniví tenisté a ve zdejším středisku mají jedinou možnost, kde si v Americe zahrát.

Valenta vítězstvím ve Fernie vyhrál i sázku se svojí manažerkou. Renata Balašová slíbila, že si narovná blonďaté vlasy, když akrobat v sezóně vyhraje závod SP. "Mám je od přírody kudrnaté, ale sázka je sázka," řekla Balašová, než zamířila do kadeřnictví. "Rovnej, rovnej a pošli fotku," napsal jí prý Valenta mailem.

Reklama