Hlavní obsah

Bauer doběhl první, ale byl diskvalifikován

UMEA

České barvy málem v sobotu ukořistily ve švédském Umea při závodech Světového poháru double. Po Kateřině Neumannové, která vyhrála běh na 10 km klasicky, doběhl stejným stylem o pět kilometrů delší trať mezi muži nejrychleji Lukáš Bauer. Z vítězství se však neradoval dlouho. Byl diskvalifikován za zkrácení tratě.

Článek

Bauer zhruba 150 metrů před cílem vběhl do špatného koridoru. Na nejvyšší pozici se tak posunul domácí Mathias Fredriksson, který původně za Bauerem zaostal osm vteřin. Nepomohl ani protest české výpravy. "Lukáš je pro nás ale morální vítěz," řekl reprezentační trenér Květoslav Žalčík.

"Byl rychlejší, ale i tak mám samozřejmě z vítězství radost," citovala agentura AP Fredrikssona. S Bauerem prohrál i v předchozím závodu v Oberstdorfu, kde český lyžař obsadil třetí místo ve skiatlonu.

"Argumentovali jsme tím, že se Lukáš neuchýlil od koridoru o patnáct metrů, což je limit. A také tím, že jeho manévr neovlivnil výsledek, protože měl náskok dvacet sekund a vyhrál o osm," vysvětlil kouč. I když se prý snažil při jednání použít ostré lokty, zástupci FIS se odmítli o změně výsledků bavit.

Bauer přiznal chybu

Bauer nejspíš doplatil na přílišnou euforii, protože s vědomím výrazného náskoku začal mávat divákům. Když zjistil svou chybu, o kus se vrátil, ale podle rozhodčích tím porušení pravidel nenapravil. "Jsem blbej. Byla to moje chyba," řekl ČTK Bauer, který se o diskvalifikaci dozvěděl deset minut po doběhu. "Ale už v cílové rovině jsem tušil, že měl disknou," přiznal.

Na nepřehlednost cílové rovinky na fotbalovém stadionu Umey si stěžovali i další běžci. Diskvalifikací na ni však doplatili jen Bauer a Rus Ivan Alypov.

"Těsně před cedulí označující koridor stála kamera švédské televize, ale beru to na sebe. Už jsem přemýšlel nad jinými věcmi, život jde dál, příští týden v Oslu se jede padesát kilometrů volně. Doufám, že forma vydrží a třeba to druhé vítězství získám tam," nezoufal Bauer.

Mrzelo ho hlavně, že propásl šanci stanout na nejvyšším stupni ve stejný den jako Neumannová. "Štve mě to kvůli všem lidem z týmu i z lyžování. To tu nikdy nebylo," dodal.

Zklamaný je i Sommerfeldt

Bauerova diskvalifikace zklamala také Němce Reneho Sommerfeldta, jehož náskok před obhájcem titulu Fredrikssonem v čele Světového poháru se zmenšil na 130 bodů. "Je to škoda, ale taková jsou pravidla," konstatoval podle agentury SID dnes sedmý Sommerfeldt.

Fakt, že Bauerova diskvalifikace přihrála prvenství Fredrikssonovi, nehrál podle Žalčíka žádnou roli. "Zinscenované to určitě nebylo, Lukáš chybu udělal a přiznal ji. Také čeští rozhodčí, s kterými jsme to hned konzultovali, by ho za to diskvalifikovali," odmítl jakékoli pochybnosti trenér, i když podle něj rozhodčí často podobné drobné přestupky závodníkům tolerují.

Na Bauerův výkon pěl Žalčík samou chválu. "Jinak zvládl závod perfektně. Diváci fandili Fredrikssonovi, výhoda domácího prostředí tu byla znát, a Lukáš přesto stále zvyšoval svůj náskok," liboval si.

"Podle jury musí běžec dodržet koridor. Kdyby se Lukáš vrátil do původního místa, tak by to asi uznali," uvažoval rozmrzelý Žalčík. V první chvíli vůbec nechtěl diskvalifikaci věřit. "Když jsem to slyšel ve vysílačce, tak jsem měl za to, že je to fór," přiznal.

Výsledky:
Muži - 15 km klasicky:
1.M. Fredriksson (Švéd.)43:00,8 min.
2.Dementěv (Rus.)- 7,8
3.Mae (Est.)-11,7
4.Estil (Nor.)-22,1
5.Golovko (Kaz.)-39,1
6.Veerpalu (Est.)-42,8
7.Angerer (Něm.)-43,1
.Sommerfeldt (Něm.)-43,1
9.Hjelmeset (Nor.)-43,7
10.Teichmann (Něm.)-47,9
...Bauer (ČR)diskvalifikován
Průběžné pořadí SP po 18 závodech:
1.Sommerfeldt704 b.
2.M. Fredriksson574
3.Angerer502
4.Teichmann476
5.Veerpalu465
6.Estil422
...11.Bauer331
37.Magál108
46.Koukal80
109.Řezáč (všichni ČR)12

Reklama