Hlavní obsah

Neumannová brala antibiotika, závodit ale bude

PRAHA

Bolest v krku. Antibiotika. Takové byly poslední dny běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové před víkendovým pokračováním Světového poháru ve finském Lahti. I proto vítězka čtyř letošních závodů nečeká zázraky. "Nedokáži odhadnout, co to se mnou udělalo. Tohle přitom s člověkem umí zacloumat," svěřila se Neumannová, která pět dnů netrénovala.

Foto: archiv

Kateřina Neumannová

Článek

Zdravotní komplikace přišly jako nezvaný host minulý pátek. Začalo ji bolet v krku, ale teplota nestoupla. "To byla výhoda, jenže v krku to přetrvávalo, a proto jsem dostala antibiotika," řekla čtyřnásobná olympijská medailistka. Do úterý netrénovala a na lyže se zas postavila ve středu.

Neumannová naposledy závodila 21. února ve švédském středisku Umea, kde kralovala klasické desítce. Při svém návratu po mateřské dovolené vyhrála čtyři ze sedmi závodů, které jela.

Rozdýchat se ve sprintu

I přes tréninkový výpadek se rozhodla do Lahti odjet, protože se blíží konec sezóny. "Čekají mě dva závody. Kdyby jich bylo dalších pět, tak bych tohle vynechala. Ale pojedu teď a pak za týden v Itálii, takže nemám co ztratit," uvedla Neumannová.

Na Lahti má rozdílné vzpomínky. Na mistrovství světa 2001 dojela devátá na klasické patnáctce a pak kvůli nemoci šampionát předčasně opustila. "Ale teď mám spíše obavy ze sebe než z Lahti," uvedla běžkyně. Předloni zůstala na stejných tratích na volné desítce v SP těsně pod stupni vítězů a za stejnou vzdálenost klasicky brala v roce 1999 bronz.

V pátek je v Lahti na pořadu sprint volnou technikou a Neumannová se možná postaví na start. "Nejela jsem rychlý trénink, tak to tak možná pojmu a pojedu to v rámci přípravy na nedělní desítku, abych se rozdýchala," uvažovala.

Z českých reprezentantů by měl páteční sprint běžet Martin Koukal, do sobotních sprintů dvojic česká výprava postaví pravděpodobně jeden pár a nedělní závody absolvují Neumannová, Lukáš Bauer, Jiří Magál, Milan Šperl a Kamila Rajdlová.

Reklama

Související témata: