Hlavní obsah

Valenta je stále ve hře o stupně v SP

SESTRIERE

Šestnáct českých lyžařů a snowboardistů si tento týden zkusí olympijské tratě pro zimní hry v Turíně 2006. Jen Aleš Valenta je z nich ještě ve hře o výrazný celkový úspěch ve Světovém poháru - může se dostat na stupně vítězů.

Článek

Před středečním kláním v Sauze d"Oulx je olympijský vítěz čtvrtý. Na třetího Grišina z Běloruska ztrácí jen 18 bodů. "Chci skočit dva dobré skoky, to je to hlavní," říká Valenta. Třetí v SP skončil zatím jednou - předloni ve zlaté olympijské sezóně.

Běžci začnou v pátek

Umístění v desítce má jisté běžkyně Kateřina Neumannová. Se čtyřmi výhrami je nejúspěšnější českou lyžařkou sezóny. Šanci být do deseti má běžec Lukáš Bauer i Tomáš Kraus ve skikrosu. Šárka Záhrobská je ve sjezdařském SP 33., v hodnocení slalomu devátá.

Běžci mají stopy připravené v Pragelatu a závodit začnou v pátek: nejprve jsou na pořadu sprinty, v sobotu pojedou ženy volnou patnáctku a v neděli muži dvojnásobnou trať. "Ve formě se zrovna necítím, ale zkusím oba závody, už není na co se šetřit," ví Neumannová.

Tvrdý boj o desítku

Bauer bude muset o desítku tvrdě bojovat. V Itálii dále budou startovat Jiří Magál, který usiluje o umístění do placené třicítky stejně jako Martin Koukal zaměřující se na sprinty, a dále Petr Michl, Kamila Rajdlová, Helena Balatková a Eva Janečková.

Podruhé za sebou pojede slalomové finále SP Záhrobská. Loni se jí premiéra nevydařila a v Lillehammeru v prvním kole vypadla. Letos nejlépe jela v únoru na Javoru, kde byla pátá.

V pátek se do skikrosu pustí v jedné rozjížďce Stanley Hayer, Jakub Burda a Kraus. "Pokusím se všem vypálit rybník," plánuje posledně jmenovaný. Snowboardisté Michal Novotný, Petra Elsterová a Jan Dostál zkusí tratě v Bardonecchii.

Reklama