Hlavní obsah

Ve finále sjezdařského SP se čeká hon na Maiera

SESTRIERE

Drama se čeká v závěru sjezdařské sezóny. Světový pohár dospěl k jednomu z nejnapínavějších závěrů za několik let. Vedoucí postavení Rakušana Hermanna Maiera ve finále v Sestriere mohou ohrozit další tři lyžaři. Závěrečná porce závodů začíná ve středu sjezdem.

Foto: ČTK

Hermann Maier

Článek

Herminátor, který absolvuje svoji první plnou sezónu po automobilové nehodě v roce 2001, při níž málem přišel o nohu, má náskok 67 bodů před Američanem Bodem Millerem. Obhájit prvenství má stále naději třetí Stephan Eberharter a vyhrát může také Benjamin Raich. Každý z nich chce v Itálii zazářit ve své disciplíně.

Rakušan je pyšný

Maier má jistý malý glóbus za superobří slalom a právě na super-G by chtěl postavit svoji šanci na celkový triumf, který už získal třikrát v letech 1998, 2000 a 2001. "Na začátku sezóny nebylo rozumné na nějaké trofeje myslet. Bylo by senzací, kdybych to vyhrál celé," řekl sjezdař.

Eberharter je vítězem sjezdu, kterým finále v Sestriere ve středu začne. Rád by sezónou ukončil v této disciplíně ziskem sta bodů, což by mu výrazně zvedlo náladu. "Jsem v dobré pozici, ale nesmím to brát moc vážně," tvrdil po výhře v předchozím sjezdu v Norsku.

Sjezdařem schopným bodovat ve všech disciplínách je Miller. Mohl by se stát prvním americkým vítězem SP po 21 letech, ale musí se vyvarovat zbytečných výpadků. "Bude to velké drama až do konce, to je zřejmé," podotkl Miller, který v sezóně nedokončil kvůli pádu či minuté brance deset závodů. Blízko má k malému glóbu za obří slalom, který vede před Kallem Palanderem.

Čtvrtým v řadě je Raich, v 26 letech nejmladší ze všech kandidátů na celkové vítězství. Jeho silnou stránkou je slalom, i když výhru v disciplíně už na dosah nemá. O prvenství se poperou jeho krajan Rainer Schönfelder s finským sokem Palanderem. I Raich ale umí získat cenné body ve všech sjezdařských závodech.

Ve finále SP boduje pouze patnáct nejlepších. Naposledy končila sezóna SP podobně napínavě v roce 1999, kdy Nor Kjus porazil krajana Aamodta jen o 23 bodů.

Švédka blízko triumfu

Jiný scénář nabízí ženské finále. Jasnou favoritkou je Anja Pärsonová. Do Sestriere přijela téměř jako korunovaná královna sezóny a závody v Itálii mají jen potvrdit její vládu. Pro Švédsko naposledy získala titul v SP Pernilla Wibergová v roce 1997.

Švédská závodnice má jisté glóby za slalom a obří slalom a o korunu ji může připravit jen náhlá ztráta formy. Jedině Rakušanka Renate Götschlová je její sokyní. "Abych ji dohnala, musím vyhrát sjezd i super-G. Teprve po čtvrtečním superobřím slalomu uvidím, jestli má cenu ještě nad tím přemýšlet," uvedla Götschlová. Na Pärsonovou ztrácí 173 bodů.

Švédka v sezóně vyhrála deset závodů, což se v minulosti povedlo jen Rakušance Moserové-Pröllové, Švýcarce Schneiderové a nyní zraněné Chorvatce Kosteličové.

Podle Ingemara Stenmarka, který jako Pärsonová pochází z Tarnäby, je dvaadvacetiletá slalomářka schopna překonat jeho rekord. Slavný slalomář vyhrál v letech 1975 až 1978 šestaosmdesát závodů SP. "Brzy začne vyhrávat rychlostní disciplíny, takže na to má, ale bude jí to trvat několik sezón," usoudil Stenmark.

Kromě sjezdařů italských střediscích v rámci testu na olympiádu v roce 2006 vyvrcholí seriály většiny dalších lyžařských disciplín, ve hře budou i čeští zástupci. Jen sdruženáři už SP ukončili minulý víkend triumfem Fina Manninena. Skokani mají finále SP v Norsku.

Reklama