Hlavní obsah

Liberec má pro kandidaturu na lyžařské MS podporu vlády

Vláda podpořila kandidaturu lyžařského svazu a města Liberec na pořádání mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 v České republice. Kabinet souhlasil s návrhem, který mu předložila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková. Vláda poskytla garance týkající se volného vstupu účastníků šampionátu na území ČR a jejich bezpečného pobytu.

Článek

"V tento okamžik je to pro nás garance, že vláda za tím projektem stojí stejně jako v minulých letech. To je to podstatné, protože jde o akci celorepublikového charakteru," řekl pro ČTK Roman Kumpošt, prezident Svazu lyžařů ČR. Peníze prý lyžaři chtít nebudou

Během připomínkového řízení se vyskytlo několik problémů. Výhrady se týkaly například toho, že pokud vláda vyjádří podporu kandidátovi, dá tím nepřímo i garanci finanční, a to si v současné ekonomické situaci stát dovolit nemůže. Podle ministerských úředníků ale nebudou pořadatelé peníze na pořádání šampionátu ze státní pokladny chtít.

Další připomínky směřovaly i k možnému dopadu této vrcholné sportovní akce na životní prostředí. Při předchozích kandidaturách se uvažovalo o tom, že by část tratí vedla přes chráněné území Jizerských hor. Poslední návrh s tím ale nepočítá. Liberec má představu, že by tratě umístil mimo chráněnou krajinnou oblast. Tři pokusy v minulosti nevyšly

O získání šampionátu se český lyžařský svaz ve spolupráci s městy pokoušel už třikrát, ale mezinárodní federace FIS dala pokaždé přednost jiným kandidátům. O pořadateli MS 2009 se rozhodne 3. června v Miami. Zatímco naposledy Liberec kandidoval společně s Jabloncem nad Nisou, Bedřichovem a Janovem, nyní bude o mistrovství světa bojovat sám. Jeho protivníkem je jen norská metropole Oslo.

"Každou další kandidaturou šance na získání šampionátu vzrůstá," doufal Kumpošt. V souboji o pořádání MS v roce 2007 česká strana prohrála s japonským Sapporem o tři hlasy. "Teď je naše naděje zas o kus větší. Práce se dělá systematicky a není nic zásadního, co by hovořilo proti šampionátu u nás," doplnil Kumpošt.

Reklama