Hlavní obsah

Letošní sezóna? Nad očekávání, říká Neumannová

Karel FeltSport.czPrávo

Lyžařka Kateřina Neumannová dostala v pátek od ČOV doplatek 200 000 korun, které jí náleží za stříbrnou medaili v běžecké kombinaci ze Salt Lake City. Tu jí přidělil Mezinárodní olympijský výbor po diskvalifikaci dopující ruské běžkyně Danilovové.

Foto: archiv

Kateřina Neumannová

Článek

"Medaili ještě nemám, ale už na ni nespěchám, když jsem ji nedostala tam, kde to mělo být, tedy v Salt Lake City. Teď už je jedno, jestli přijde o nějaký týden nebo měsíc později originál nebo kopie. O to víc mrzí, že jsem prohrála se Scottovou o špičku boty, ale kdo mohl tušit, že to byl souboj o zlato," říkala Neumannová.

"Důležité je, že pořád existují páky na nečestné sportovce, i když to trvá déle," říkala vážným tónem nejlepší česká lyžařka, která se dočkala už druhého dodatečného zkvalitnění kolekce výsledků ze ZOH 2002.

Peníze ladem ležet nebudou

Ví, kam s penězi, které dostala. "Mám početný štáb lidí kolem sebe, platím řádně daně a stavím na Šumavě penzión. Peníze nebudou ležet ladem," připomínala už s úsměvem. Do stavby objektu, v němž bude pět apartmánů a její byt prý zatím moc nemluví.

"Občas se jdu podívat, jak stavba pokračuje. Nahrubo je hotová. Až to počasí dovolí, rozběhnou se práce v rychlejším tempu. Zatím také koukám do plánů, dělali jsme nějaké úpravy. Tomu moc nerozumím. Moje chvíle přijde, až se budou vybírat dlaždičky a podobné věci. Dům bude mít samozřejmě sportovní charakter. Nějaké náčiní asi dám do garáže. Tím, co bude vhodné, vyzdobím interiér."

O víkendu na sjezdovky

I když zima končí, Neumannová si to nepřipouští. "O víkendu se chystám do Špindlu na sjezdovky. Slyšela jsem, že tam jsou náročné podmínky, těžký rozbředlý sníh, který komplikuje domácí šampionát, ale na ten se nechystám. Dcera Lucinka vstává brzy, a tak budu možná první na vleku a hodinka dvě mi stačí," přiznala, že nehodlá na sjezdovkách honit velké výkony. Ani zbytek domácího klasického mistrovství neabsolvuje.

"Beru to jako odpočinek, a také vyčištění hlavy. To moc potřebuji, protože se cítím hodně unavená. Přípravu na novou sezónu zahájím v květnu. Asi dozná nějaké úpravy, ale to zatím chystá trenér Frühauf. Pro mne je příjemným zpestřením i Ples olympioniků. Celou zimu chodím v bundě, takže ji ráda vyměním za společenskou róbu."

Nejhůř bylo v Ramsau

Na skvělou sezónu však nechce zapomenout. "Vyšlo to mnohonásobně lépe, než jsem čekala. Já do ní nešla s nějakými přehnanými ambicemi. Po porodu a při kojení jsem po začátku přípravy ztratila na váze tři kilogramy. Na svůj první závod do Ramsau jsem si v podstatě jela vyzkoušet, co to se mnou udělá. Byla bych spokojená, třeba i s desátým nebo patnáctým místem. Nakonec to dopadlo skvěle a s tím i další závody."

Nabídla i svůj pohled na nejhezčí a nejhorší chvíle sezóny. "Oba se vážou k Ramsau. Tam to bylo nejtěžší proto, že jsem přeci jen šla do něčeho nového. Nevěděla jsem, co to udělá. Navíc za mnou přijelo nečekaně mnoho novinářů. Cítila jsem se až pod nepříjemným drobnohledem. Pak přišel nejkrásnější moment. Vyhrála jsem hned první závod a byla u toho i moje dcera," říkala s úsměvem.

Nečekala, že by jí forma vydržela celou zimu. "Přišla nemoc, antibiotika i výpadek, který se dohání několik týdnů. Nakonec ale nebyl ani závěr zimy špatný. Připravovala jsem se za nové situace, ale projevilo se i to, že tělo má za ty roky natrénováno."

Už má apartmá pro ZOH

Už myslí i na ZOH 2006 v Turíně a okolí. "Máme tam vybrané tři apartmány. Na tratě to budu mít pět minut pěšky. Chci jezdit do dějiště her i v létě a sžít se s prostředím. Ještě to tam nevypadá moc olympijsky, zázemí se buduje. Tratě v Pragelatu však budou hodně náročné a ve výškách až 1700 metrů nad mořem," líčila dojmy z nedávného klání v Itálii.

Na skutečnost, že se na hry těší a chce tam uspět, prý nemá vliv skutečnost, že zatím nemá olympijské zlato. "Já ho nemám ani z mistrovství světa. Nezávodím kvůli medailím, těch mám dost. Běhám, protože mě to pořád baví, ale pochopitelně chci běhat co nejlépe a vyhrávat. Věřím, že to zlato ještě přijde."

Reklama