Hlavní obsah

Liberec slaví lyžařský světový šampionát

Ivan LangrSport.czPrávo

Přesně hodinu a sedm minut po půlnoci středoevropského času se v pátek rozsvícením Ještědu a historické radnice Liberečané dozvěděli, že město bude za pět let hostit mistrovství světa lyžařů-klasiků. Liberec na kongresu mezinárodní lyžařské federace v Miami porazil norské Oslo, a ukončil bezmála desetileté úsilí politiků i sportovců dostat MS pod Ještěd.

Článek

"Naše vítězství bylo přesvědčivé, hlas nám dalo 11 delegátů z patnácti. Všichni tady slaví a já za chvíli půjdu podepsat protokol. Dostat šampionát je jedna věc, ale teď ho musíme ještě i uspořádat. Nejtěžší bylo ustát to, že jdeme po čtvrté v řadě. Bylo hrozně těžké udržet v lidech to stálé nasazení a chuť," řekl Právu telefonicky krátce po oznámení výsledků přímo z Floridy liberecký primátor Jiří Kittner (ODS).

Kandidát? Ne - pořadatel!

Na liberecké radnici už v noci zavlál transparent, kde slovo kandidát na mistrovství světa nahradilo rázné pořadatel. Slavit se začalo v pátek v poledne i v samotném Liberci na náměstí před radnicí. Už předem připravený scénář takzvaného Vítězného června odstartoval koncertem dětského souboru Aries a happeningem, kde byly oficiálně vyhlášeny výsledky z Miami a rozdávaly se nejrůznější propagační předměty.

Podobné akce se přitom budou vždy na sklonku týdne konat až do začátku prázdnin. "Většinou to budou soutěže pro děti a happeningy, největší oslavu pak plánujeme na 29. června na náměstí před radnicí," prozradil už před odletem na Floridu za realizační tým Liberec 2009 Aleš Máslo.

Šampionát zviditelní město i lyžování

Podle Kittnera přispěje šampionát k propagaci a rozvoji lyžování v celém Česku. "Bude to obrovský impuls pro rozvoj lyžování, bude to obrovské zviditelnění Liberce jako města, protože dokonce spousta delegátů tady v Miami ani dosud nevěděla, kde Liberec leží. Vybudují se samozřejmě i sportoviště, která tu pak zůstanou pro vyznavače sportu. A negativa? Snad jen, že těch 14 dní bude Liberec plný, což s sebou přinese nejrůznější omezení. Ale to k tomu prostě patří," poznamenal v nočním hovoru pro Právo Kittner.

Jizerky jen jako záloha

Kromě Liberce se bude na organizaci mistrovství podílet částečně i hlavní město Praha, kde by měli být ubytováni zejména VIP hosté a mělo by tu být i společenské zázemí šampionátu. Na organizaci podniku dostane pořadatel od FIS zhruba 200 miliónů korun a také část marketingových práv, které může dál prodávat. Další investice by měly jít hlavně do zasněžování a dopravní infrastruktury.

Šampionát se odehraje na skokanských můstcích Ještědu a v nově připravovaném běžeckém areálu Špičák, který leží v liberecké čtvrti Vesec nedaleko čtyřproudé výpadovky na Prahu. S Jizerskými horami se počítá už jen jako se záložní variantou a tréninkovým centrem.

V Jablonci byla cítit i hořkost

Nejen radost, ale i trochu hořkosti bylo naopak cítit v pátek v sousedním Jablonci, jehož stejně jako jizerský Bedřichov a Janov už tentokrát Liberec na rozdíl od minulých let ke kandidatuře nepřizval.

"Je to realita, ale chceme Liberci poblahopřát, od samého počátku jsme byli stoupenci uspořádání šampionátu v Jizerských horách a podíleli jsme se na minulých kandidaturách i určitou poměrnou částí financí. Dnes se zúročila práce za celou dobu deseti let a závody takového rozsahu se nedotknou jen toho konkrétního místa a o tom chceme s Libercem hovořit," reagoval pro Právo jablonecký starosta Jiří Čeřovský.

Reklama

Související témata: