Hlavní obsah

Valenta vyhrál, šest vrutů diváci neviděli

ŠTÍTY

Olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valenta vyhrál sobotní závod letní série Světového poháru ve Štítech na Šumpersku. Ve finále předvedl svůj slavný skok ze Salt Lake City, trojné salto s pěti vruty, i jeho modifikaci nazvanou Ledový dech. Avizované světové premiéry trojného salta se šesti vruty se však diváci nedočkali.

Foto: AlesValenta.cz

Aleš Valenta

Článek

Druhé místo obsadil Francouz Nicolas Thepaut, třetí byl Ukrajinec Stanislav Kravčuk. Valentovi se na domácí půdě daří, letní klání ve Štítech vyhrál i loni.

Valenta před závodem prohlásil, že se pokusí o světovou premiéru trojného salta s šesti vruty, pokud ho k tomu soupeři vyhecují a donutí svými výkony. "Po prvním skoku mi rozhodčí nahlásili chybně méně bodů a v tu chvíli jsem si říkal, že půjdu do šesti vrutů. Pak se ale opravili a skok už nebyl potřeba," řekl Valenta.

Zatím sice neví, kdy se k novince odhodlá, tvrdí ale, že skok určitě jednou předvede. "Řeknu to tak: až to bude třeba, udělám to," prohlásil.

Ledový dech ochladil Štíty

Valenta dnes skočil v prvním finálovém kole "olympijskou" variantu trojného salta s pěti vruty. V druhém předvedl čtyři vruty a Ledový dech si nechal na závěr. První místo mu patřilo po všech třech sériích.

Závodu ve Štítech se nezúčastnila akrobatická esa ze zámoří ani avizovaní Bělorusové Dmitrij Daščinskij a Alexej Grišin. "Daščinskij a Grišin mi účast osobně slíbili. O to víc mě mrzí, že nepřijeli. U nich to ale není nic nového," řekl Valenta.

Soutěž ve Štítech sledovala asi tisícovka diváků včetně rodiny olympijského vítěze - manželky Elen, ročního syna Denise a dcery Amélie, která přišla na svět v polovině července. "Trénuji tady a rodina je tu se mnou. Se dvěmi dětmi je to určitě náročnější. Hlavně v noci, kdy se Amélie budí každé tři až čtyři hodiny," řekl Valenta.

Ve Štítech rodák z nedalekého Šumperku setrvá do úterý, kdy se vypraví na další závod letní série SP do Švýcarska. "Další týden mám volno a budu zase ve Štítech trénovat. Pak odlétáme do Austrálie na první sníh," prohlásil skokan.

V ženské části soutěže zvítězila Ukrajinka Naděžda Didenková. Další místa obsadily její krajanky Olga Poljuková a Olga Volkovová.

Reklama