Hlavní obsah

Valenta vyhrál ve světovém rekordu

Akrobatických lyžař Aleš Valenta vyhrál ve světovém rekordu nedělní závod Světového poháru a poprvé v kariéře se dostal do čela seriálu skokanských soutěží. Druhý dnes v australském Mt. Bulleru skončil Američan Jeret Peterson a třetí byl Bělorus Dmitrij Daščinskij.

Foto: AlesValenta.cz

Aleš Valenta

Článek

Valenta předvedl dvě perfektní trojná salta se čtyřmi vruty a výsledná známka 262,76 bodu znamenala zlepšení čtyři roky starého světového rekordu Erika Bergousta z USA skoro o dva body. "To je neuvěřitelné. Čím jsem starší, tím zraji jako víno," smál se jednatřicetiletý olympijský vítěz.

Na první místo vystoupil Valenta ve Světovém poháru potřetí v kariéře, předtím dvakrát zvítězil v kanadském Fernie. V Bulleru prvním místem vylepšil sobotní bronz. "Mám za sebou skvělý víkend," radoval se Valenta. "Česká hymna, to je stejně nejlepší muzika. Je to bomba," uvedl Valentův trenér Pavel Landa.

Žluté číslo vedoucího muže Světového poháru Valentovi zůstane nejméně do prosince. Další závod se uskuteční až 18. prosince v italské Madonně di Campiglio. "Jsem poprvé v čele a můžu si to pořádně užít," řekl Valenta. Loni vedl po Austrálii Kanaďan Steve Omischl a Světový pohár vyhrál. "Být ve žlutém až do konce sezony by bylo krásné, ale je tam hodně dobrých kluků," byl Valenta opatrný.

Valentovi přestávka nevadí

Třetí a první místo považovali závodník a trenér za dobrý začátek sezóny. "Aleš skákal moc pěkně a tenhle úvod půjde s ním, rozhodčí si na něj budou dávat pozor," řekl Landa. Radost mu kazil fakt, že udělal chybu a špatně poslal člena Eurotýmu Martina Waltiho výš na nájezdu a on pak skok pokazil.

Valentovi nevadilo, že další závody budou až za více než tři měsíce. "To nevadí, důležité bylo, že na sněhu vypadám dobře a nedělám chyby jako v minulých letech," řekl Valenta. "Mohu se naplno vrhnout do Ledového dechu," těšil se na další trénink skoku s pěti vruty, který chce poprvé skočit i na sněhu.

Od prvního skoku bolelo Valentu v Bulleru koleno. Stěží odjížděl od vleku, ale při skoku to nevadilo. "Lítal neskutečně dobře. Potřebuje mít správné rozpoložení, aby ho to chytlo a tady to zvládl," řekl kouč. Doufal, že to bude pokračovat ve stejném duchu. "Pokud mu to vydrží, tak nás čeká skvělá sezona," řekl.

Český Sportovec roku 2002 pracuje dva roky kvůli skokům s pěti vruty na zrychlení na nájezdu a vyšší výšce skoků. "Mám pocit, že se skoky drasticky nezměnily a výška jim spíše pomohla," řekl Valenta. "Vypadá ve vzduchu fantastiky. Je vysoko jak Bělorusové, ale má čistší a těžší skoky," dodal Landa.

Skoky se čtyřmi vruty Valenta zlepšil světový rekord, a to má ještě v zásobě o vrut navíc. "Pokud z toho odjedu, tak to bude paráda," naznačil Valenta, že by mohl být nedostižný. "Nemyslím, že by letos skočil v závodě dvakrát pět vrutů," uvedl Landa.

Za vítězství dostal Valenta v Austrálii pohár a hodinky, které věnoval Landovi. "Mám jich doma dvacet jedna nebo dva," řekl akrobat. Večer půjde s ostatními akrobaty na závěrečnou party do místního baru. "Vydržím nejdéle do jedné nebo do dvou. Ráno se odjíždí do Melbourne na letiště," řekl Valenta.

Výsledky:
Muži: 1. Valenta (ČR) 262,76 b. (světový rekord), 2. Peterson (USA) 245,85, 3. Daščinskij (Běl.) 243,24, 4, Nissen (Kan.) 243,19, 5. Pack 238,45, 6. St. Onge (oba USA) 235,62.
Stav SP (po 2 závodech): 1. Valenta 160 b., 2. Walti (Švýc.) 118, 3. Chan Sien-pcheng (Čína) 116.
Ženy: 1. Ierodiaconouová (Austr.) 205,71, 2. Dionneová (Kan.) 182,49, 3. Li Ni-na (Čína) 178,55, 4. Zukalová (Rus.) 176,13, 5. Kuo Sin-sin (Čína) 170,27, 6. Belichová (Rus.) 164,95.
Stav SP (po 2 závodech): 1. Ierodiaconouová 200, 2. Cooperová (Austr.) 116, 3. Zukalová 110.

Reklama