Hlavní obsah

Valenta má v zásobě trumf

BULLER

Vydařené letní skoky do vody přeměnil na sněhu v první úspěch sezóny. Optimismem mohl akrobatický lyžař Aleš Valenta sršet ještě více než před odletem z Čech. Při tradičním startu seriálu na jižní polokouli byl hvězdou největší. V Bulleru si zajistil vedení v seriálu.

Foto: ČTK

Aleš Valenta

Článek

"Důležité bylo, že na sněhu vypadám dobře a nedělám chyby jako v minulých letech," hodnotil Valenta. Stále více podsouvá okolí již dříve nastíněné velkolepé plány, v nichž se skrývá trumf nebývalé síly.

"Mohu se naplno vrhnout do Ledového dechu," těšil se na další trénink skoku s pěti vruty, který chce stůj co stůj poprvé skočit i na sněhu. V Austrálii mu k vítězství a ke světovému rekordu stačily vruty čtyři. Pět jich zkusil na olympiádě v Salt Lake City v roce 2002. Vyhrál a přineslo mu to slávu. Vymyslel si ale nový kousek. Podle něj zrádnější kombinaci pěti vrutů, při které se má tajit dech.

Pokud ji zvládne, byl by najisto nedostižný. Nikdo další se o cosi takového nepokouší.

Už dva roky kvůli skokům s pěti vruty pracuje na zrychlení na nájezdu a vyšší výšce skoků.

"Pokud z toho odjedu, tak to bude paráda," přemítal Valenta nad možností zasadit soupeřům pomyslný úder.

"Mám pocit, že se skoky drasticky nezměnily a výška jim spíše pomohla," pokračoval Valenta v australských úvahách.

"Vypadá ve vzduchu fantasticky. Je vysoko jak Bělorusové, ale má čistší a těžší skoky, přesto nemyslím, že by letos skočil v závodě dvakrát pět vrutů," uvedl trenér Pavel Landa. I jeden pětivrutový pokus by ale znamenal výrazný bodový náskok v případě, že by ho zvládl bez zádrhele.

Reklama