Hlavní obsah

Valenta zažívá krušnější noci

Na sníh už čeká skokan Aleš Valenta, ale libuje si i nad příznivým podzimem, který mu bez obtíží dovoluje dopadat po saltech na vodní hladinu. Už má za sebou skvělý vstup do Světového poháru akrobatických lyžařů v Austrálii, jako lídr seriálu v něm může na konci roku pokračovat.

Foto: AlesValenta.cz

Aleš Valenta

Článek

"Kdyby v zimě bylo teplo a málo sněhu, tak by zbylé závody zrušili a už bych zůstal vítězem," vtipkuje Valenta. Po úspěchu v SP ve svých jednatřiceti už moc touží. "Bylo by to víc než vyhrát mistrovství světa." Další cíl? "Zvládnout v závodě oba pětivrutové skoky včetně Ledového dechu," připomíná to, k čemu se soupeři odhodlávají pozvolněji než on sám.

V létě se mu rozrostla rodina, k Denisovi přibyla Amelie. "Bohudík mám dvě děti, ale je to náročnější a noci bývají krušnější, někdy i probdělé, přesto bych rád měl všechny sebou i na soustředění, protože v lednu a únoru budu objíždět závody," plánuje Valenta.

Ještě ale netuší, kde na sněhu začne. Nejraději by zůstal ve Špindlerově Mlýně, leč v půli listopadu tam mohou být zelené stráně. "Do úvahy připadá Lillehammer, pak zámoří a až nakonec finské centrum Ruka," obává se případné cesty na sever do polární tmy, která v listopadu halí dějiště březnového MS. "Těžko jako akrobat můžu začínat na sněhu pod světly."

Vyrovnává se i s bolestmi holení otlačených z bot. "Mám nové vnitřky a tak už se budu cítit jako v bačkorách."

Reklama