Hlavní obsah

Šéf svazu zuří, Neumannové ustoupit nehodlá

PRAHA

Předseda svazu lyžařů Aleš Vaněk v úterý nervózně vypěnil: "Mrzí mě, že tisková konference sklouzává jen ke Kateřině Neumannové, která nemá podepsanou reprezentační smlouvu," vyštěkl na novináře. Dotazy ke známé kauze jej dopálily.

Foto: internet

Kateřina Neumannová je ve sporu s lyžařským svazem.

Článek

Jedno je po včerejšku jasné jako den: půtky mezi vedením českého lyžování a mnohými reprezentanty neutuchají. Spíše naopak. V první řadě stojí spory kolem Neumannové. Ty bývaly už dříve, nikdy však nedorostly do takových rozměrů.

Kde nic není, ani smrt nebere

Oč kráčí? Když Neumannová zažehnala jeden svár, přišel další. "Jednal jsem s ní a jejím manažerem minulé pondělí a oznámil jim rozhodnutí výkonného výboru o problému využití reklamních ploch na oblečení. Jak požadovala, nebude muset nosit logo hlavního partnera svazu na čepici, tento prostor může využít pro své sponzory," vysvětloval Vaněk, který letos stanul v čele lyžařů místo Romana Kumpošta.

Druhý problém se zatím jeví složitěji a vedení v něm už nehodlá ustoupit ani o píď. Jedná se o to, zda se svaz bude částečně podílet na financování špičkového švédského servismana Ulfa Olssona, jehož služby by využívala pouze Neumannová a mistr světa Martin Koukal.

"Částka na servismana je dost veliká a zatím nejsem schopen říci, jestli to dopadne tak, nebo tak. Musíme se poradit, jak to vyřešit," vzhlížel Vaněk k zasedání výkonného výboru.

Poté si přisadil i šéf běžeckého úseku lyžování Michal Soukup: "Narazili jsme na strop. Kde nic není, ani smrt nebere," pravil rezolutně. Od března s Neumannovou jednal prý asi šestnáctkrát a koncem září jí dal poslední možnou nabídku. "Další kroky by byly na úkor všech ostatních svazů," dodal.

Na otázku novinářů, dokdy hodlá najít řešení, už reagoval Vaněk podrážděně: "Máte tady další lyžaře, proč se neptáte na něco také jich?"

Lyžařka chyběla, Záhrobská odešla

Neumannová odjíždí ve středu na soustředění do Ramsau, odkud vyráží lyžovat na dachsteinský ledovec. Náklady si hradí sama, prostředky dostane, až podepíše smlouvu. "Já se těch jednání víceméně neúčastním. Už se to rozběhlo a věřím, že to povede do finiše," řekla minulý týden pro ČTK.

Neumannová podle očekávání na tiskovou konferenci nepřišla, Šárka Záhrobská se coby český skvost na světových sjezdovkách proti letům minulým ukázala. Ale jen na pár desítek sekund. Otec a trenér v jedné osobě Petr Záhrobský záhy velel k ráznému odchodu z předsezónního setkání, když jeden z činovníků pobídl jeho svěřenkyni, aby se prezentovala v triku s logy reklamních partnerů lyžařského svazu.

"Nic takového nebylo domluveno. Vytáhl jsem Šárku z tréninku, ale neměl jsem to dělat," řekl mírně rozhořčený Záhrobský.

Jeho dcera i syn reprezentační smlouvy už dříve uzavřeli, leč sjezdaři mají poněkud odlišné podmínky. "Reklamní plochy jim patří kompletně, je jasné, že bez podpory svých sponzorů by těžko mohli provozovat alpské lyžování, svaz s nimi ale může vstoupit do jednání," podotkl šéf sjezdařského úseku Miroslav Jarouš.

"Jsem solidní vůči svým partnerům, jak by se na to dívali, kdybychom prezentovali firmu, od které nic nemáme, bez svých partnerů ani nevyjedu za hranice," připomínal finanční náročnost Záhrobský. Jednání s dalšími, třeba i svazovými sponzory se ale nehodlá bránit.

Domácí vrcholy lyžařské sezóny
SJEZDAŘI
EP ve Špindlerově Mlýně (20. a 21. 12.) jako test před dalším pokusem dostat do ČR i sjezdařský SP.
BĚŽCI
Premiérový sprint SP s kulisou Karlštejna (12. 1.) asi zastíní Zlatou lyži v Novém Městě (15. a 16. 1.).
SKOKANI
SP v Harrachově ve vražedně brzkém termínu (11. a 12. 12.).
SDRUŽENÁŘI
Tradiční zastávka (22. a 23. 1.) v Liberci, jiný SP dějiště MS 2009 v téhle zimě nepořádá!
AKROBATI
Skokanské finále SP s Valentou ve Špindlerově Mlýně (5. 3.).
Mistrovství světa
Sjezdaři: 29. 1.-12. 2., Bormio (It.)
Klasici: 17.-27. 2., Oberstdorf (Něm.)
Akrobati: 17.-20. 3., Ruka (Fin.)
Snowboardisté: 15.-23. 1., Whistler (Kan.)

Reklama