Hlavní obsah

Kostelič je ještě tvrdší, míní přísný otec Záhrobský

PRAHA

Jak to chodí, když trénují nejslavnější ze slavných, mohli zblízka poznat o víkendu čeští sjezdařští sourozenci Šárka a Petr Záhrobští. Na rakouském ledovci v Hintertuxu od pátku do neděle lyžovali mezi brankami s Janicí a Ivicou Kosteličovými. Oba rodinné týmy bývají srovnávány. Ten český se ale na rozdíl od chorvatského teprve dere do absolutní špičky.

Foto: REUTERS

Šárka Záhrobská je jasnou domácí jedničkou.

Článek

Otci-tvrďáci, lídři týmů, se sešli na kopci. "Společný trénink jsme vymysleli vzájemně, i šéf tratí nám vyšel vstříc, dal nás dohromady," líčí Petr Záhrobský. S nadsázkou se o něm mluví, že své děti je ochoten uštvat, tak jako Ante Kostelič.

"Ale oni si dávali do těla víc, jejich trénink je o obrovské disciplíně," říká Záhrobský na adresu Chorvatů. Podivuje se jejich záběru po potížích. Kosteličové opakovaně operovali koleno, trápila ji štítná žláza. Také Ivica si užil problémů. "Byl jsem překvapen, jaké dávky po úrazech vstřebávají."

Kostelič si dával patnáct obřích slalomů denně, jeho sestra devět. "Nepovažuji takovou dávku za optimální, u nás by vedla k opotřebení, Petr a Šárka jsou jiní typově," ví Záhrobský, že jeho syn je o 12 kg lehčí než Ivica a dcera o 20 než Janica. "Oni mezní situace řeší extrémní zátěží, my víc technicky," tvrdí Záhrobský.

Šárka dosud vynikala hlavně ve slalomu speciál. I v tréninku obřího slalomu teď ale prý jezdila s Kosteličovou vyrovnaně. "V prudkých pasážích ztrácela dvě desetiny, jindy byla rychlejší o čtyři pět setin, ale na placce jí Janica ujížděla. Přesto Šárka v obřáku postoupila dál," dodává otec. Právě obřím slalomem na konci října startuje letošní SP.

Reklama