Hlavní obsah

Koukal se z osmitisícovky vzpamatovával tři měsíce

PRAHA

Výstup na osmitisícovku Čo Oju vyčerpal mistra světa v běhu na lyžích Martina Koukala. Tři měsíce se dával dohromady. "To jsem nečekal. Je to nápor na srdce, navíc jsem zhubl šest kilo. Ale už jsem se z krize dostal," popisoval Koukal. A pro příští rok se podobných akcí vyvaruje: "Před olympiádou do takových výšek nepolezu."

Foto: ČTK

Martin Koukal

Článek

Jak se s odstupem času od výstupu na osmitisícovou horu Čo Oju cítíte fyzicky? Pomohlo vám to?

Na tři měsíce mě ten výkon úplně "vydyndal". To jsem nečekal. Teprve nyní se dávám do kupy a všechny ukazatele testů jsou v pořádku a začínám se zvedat.

Ale když jste v roce 2002 vystoupal do základního tábora Kančendžengy (6000 m), tak jste si vysokohorskou průpravu chválil a stal se poté mistrem světa na 50 kilometrů...

Ve výškách jako na Čo Oju, kde se pohybujete až sedm hodin denně s dvacetikilovým batohem na zádech, zlepšujete fyzickou výkonnost. Ale dochází i k nezvratným fyziologickým změnám. Tělo si vytvoří hodně červených krvinek a u mě tentokrát vydržely o měsíc a půl déle než při výstupu na Kančendžengu, což přineslo problémy. Krev se zhustí, je to nápor na srdce, zhubl jsem šest kilo, ale už jsem se z krize dostal.

Udělal byste ještě v budoucnu něco takového?

Příští rok před olympiádou už do takových výšek nepolezu. Spíš přemýšlím nad nějakými treky ve výšce kolem pěti tisíc metrů.

Předpokládám, že vaším hlavním cílem sezóny je mistrovství světa v Oberstdorfu.

Jasně, vše budu směřovat čistě k němu. Světový pohár nebude moc důležitý. Sprint ale na světovém šampionátu nezkusím, protože se na klasický styl nespecializuji a volně v Oberstdorfu jednotlivci nejedou. Příprava kvůli mistrovství světa od sprintu ustoupila.

Neumannová nepodepsala reprezentační smlouvu kvůli sporu v angažování nového špičkového švédského servismana, o kterého se má s vámi dělit. Jak kauzu vnímáte?

Neříkám, že máme v Česku špatné servismany, ale co se týče struktur a nových materiálů, moc tomu ještě nerozumíme. Katka už měla s lyžemi problémy, zde není na místě šetřit.

Sehnal jste Ulfa Olssona, svaz se však na jeho angažování odmítá finančně podílet. Kolik takový člověk ročně stojí?

25 až 30 tisíc eur.

Co když svaz nezaplatí?

Snad to dopadne dobře. Já bych se na tom podílel. Jak bychom se dělili s Katkou, neřeším.

Vy sám jste reprezentační smlouvu také podepsal až později. Proč?

Přijde vám dopis a v něm smlouva, kterou já považuji za návrh. Jenže tam stojí, že ji máte do dvou až pěti dnů vrátit podepsanou na svaz. To mi nepřijde seriózní. Když je to smlouva, mělo by se o ní jednat. Pět dnů na přečtení, podpis a vrácení smlouvy není standardní.

Bylo něco konkrétního, co se vám na ní nelíbilo?

Nějaké marketingové záležitosti a otázka zdravotního zabezpečení. Třeba jsme byli na dvou reprezentačních soustředěních, ale ani na jednom nebyl lékař. A já zrovna měl malé problémy.

Reklama

Související témata: