Hlavní obsah

Bauer kvůli únavové zlomenině paty ukončil sezónu

Praha

Nejlepší český běžec na lyžích Lukáš Bauer předčasně ukončil sezónu kvůli zranění, s nímž už absolvoval svůj poslední závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Čtyřiatřicetiletý reprezentant má únavovou zlomeninu paty, což odhalilo druhé vyšetření magnetickou rezonancí.

Foto: SL ČR

Lukáš Bauer předčasně ukončil sezónu.

Článek

"I když tato diagnóza pro mě znamená konec letošní sezóny, tak jsem paradoxně rád, že již konkrétně víme, co je problémem a na co zaměřit léčbu," uvedl na svém webu Bauer.

Trojnásobného medailistu z olympijských her a vicemistra světa z Liberce 2009 bolela pata už zhruba 10 dnů před závodem v Novém Městě, kde na klasické třicítce s hromadným startem obsadil osmnácté místo. "Spíše se mělo zato, že se jedná o otlačenou patu, což mě již trápilo v loňské sezóně během mistrovství světa a stejně rychle, jak to přišlo, tak po nějaké době to také zmizelo," vysvětlil Bauer, proč před dvěma týdny v Novém Městě navzdory bolesti startoval.

Bolest od prvního kroku

Bývalý vítěz SP nicméně na Vysočině musel vynechat následný závod štafet a od té doby absolvoval několik vyšetření. Minulý týden se Bauer postavil znovu na lyže s cílem vrátit se tento týden v Lahti k závodům, ale noha byla proti. "Po asi hodinovém soupaži jsem sebral odvahu a zkusil klasiku, ale dá se říci, že již od prvního kroku (odrazu) jsem cítil opět bolest v patě a věděl, že je zle. Hned mi bylo jasné, že letos již to asi na závodění nebude," popsal své pocity při tréninku.

"Takže další kolo po doktorech, ve čtvrtek další laser, mikroproudy... naštěstí se doktorům podařilo mě nějakým zázrakem dostat znovu na magnetickou rezonanci a v sobotu jsem dostal výsledek, že na této je již jasně patrná únavová zlomenina na patní kosti," uvedl Bauer, jenž dostal na nohu sádru.

Český běžec na lyžích to uvítal. "Znám se a vím, že by mě to mohlo lákat (když to při chůzi nebolí), jestli už to za nějaký ten týden není dobré, a jen bych si zadělával na problém, takže je to vlastně i ochrana před mnou samotným," napsal v žertu dvojnásobný vítěz Tour de Ski.

Bauer v této sezóně SP dosáhl na stupně vítězů v Otepää (2.) a Davosu (3.), na Tour skončil celkově šestý. V SP mu patří měsíc před koncem ročníku desáté místo.

Reklama