Hlavní obsah

Skvělí biatlonisté na MS: Soukup vybojoval bronz, Šlesingr dojel šestý

Ruhpolding

Český biatlonista Jaroslav Soukup vybojoval na mistrovství světa v Ruhpoldingu bronzovou medaili za třetí příčku ve vytrvalostním závodě na dvacet kilometrů. Zvítězil Slovinec Jakov Fak, jehož vede český trenér Tomáš Kos, druhý dojel Francouz Simon Furcade. Dařilo se i dalším českým reprezentantům. Michal Šlesingr skončil šestý, Ondřej Moravec dvanáctý.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Biatlonista Jaroslav Soukup na mistrovství světa v Ruhpoldingu

Článek

Češi přivezou medaili z mistrovství světa po pěti letech. Soukup bronzem navázal na druhé a třetí místo Šlesingra z roku 2007. Ve vytrvalostním závodu se Čechům na světových šampionátech daří; Roman Dostál v něm získal v roce 2005 nečekaný titul a o dva roky dříve vyhrála na dlouhé trati Kateřina Holubcová.

"Věřil jsem, že udělám dobrý výsledek, ale tohle jsem nečekal. Chtěl bych to věnovat rodičům, přítelkyni Renatě a trenéru Rybářovi," řekl Soukup po životním úspěchu. "Medaile je nejlepší výpověď o naší práci. Musím přiznat, že emoce i satisfakce jsou pro mě teď zvlášť silné, protože jsme s Jardou dlouholetí přátelé. Ale pochvalu si zaslouží úplně všichni, byli na střelecké špici" řekl trenér Ondřej Rybář svazovému webu.

K běžeckému času si připsal jen jednu trestnou minutu za nepřesnou ránu při druhé střelbě. "Před závěrečnou položkou jsem netušil, že bych na tom mohl být tak dobře, proto jsem ani nebyl nervózní a trefil všechny terče," uvedl Soukup.

Do posledního okruhu vybíhal na pátém místě se ztrátou osmi vteřin na třetího Němce Andrease Birnbachera, ale skvělým během protnul cíl třetí a domácího favorita za sebou nechal o pouhých osm desetin. "Jel jsem, co to šlo. Ale až v závěrečném stoupání, v kterém na mě u trati volali, že jsem na dotek medaile, mi teprve došlo, že by to mohlo být dobrý," řekl devětadvacetiletý biatlonista z Jilemnice.

Do posledního okruhu vybíhal z páté příčky

Soukup si k běžeckému času připsal jednu trestnou minutu za nepřesnou ránu při druhé střelecké položce. Do posledního okruhu vybíhal na pátém místě se ztrátou osmi vteřin na třetího Němce Andrease Birnbachera, ale skvělým během protnul pomyslnou cílovou pásku třetí a domácího favorita za sebou nechal o osm desetin.

Devětadvacetiletý Soukup podruhé pronikl na stupně vítězů ve Světovém poháru po třetím místě v prosincové stíhačce v Östersundu. Český reprezentant startující s číslem 28 po doběhu pozorně sledoval, jak se vyvíjejí výsledky, usměvavý obličej schovával do dlaní a s napětím očekával, jak dojedou ostatní, ale už ho nikdo nepředstihl.

Šlesingr si po sprintu a stíhacím závodu spravil chuť. Stejně jako Soukup jednou minul terč, ale v rozměklém sněhu o něco pomaleji běžel. "V předešlých závodech jsem si sáhl psychicky i fyzicky na dno, takže tohle je pro mě vzpruha," řekl.

Vítěz sprintu a stíhacího závodu Martin Fourcade z Francie se tentokrát neprosadil, především kvůli pěti trestným minutám dojel vedoucí muž SP až za dvacítkou. Na stupních vítězů ho zastoupil bratr Simon, který vybojoval stříbrný kov.

Soukup, Šlesingr a Moravec si díky výsledku z vytrvalostního závodu zajistili účast v nedělním závodu s hromadným startem.

Bodoval i čtvrtý český zástupce Tomáš Holubec. Biatlonista, kterému se v neděli narodil syn Kryštof, dojel třiatřicátý. "Všichni kluci měli na pažbě zbraně nápis 'Vítej Kryštůfku'. Je super, že tak vlastně obdaroval Tomášova syna celý tým," řekl Rybář.

Mistrovství světa v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):
Muži - vytrvalostní závod na 20 km:
1. Fak (Slovin.) 46:48, 2 (1 tr. minuta), 2. S. Fourcade (Fr.) -7,0 (1), 3. Soukup (ČR) -12,3 (1), 4. Birnbacher (Něm.) -13,1 (1), 5. Bauer (Slovin.) -16,6 (1), 6. Šlesingr (ČR) -25,1 (1), 7. Peifffer (Něm.) -36,5 (2), 8. Svendsen (Nor.) -49,2 (2), 9. Novikov (Běl.) -49,8 (0), 10. Lindström (Švéd.) -52,0 (1), ...12. Moravec -59,7 (2), 33. Holubec (oba ČR) -3:30,4 (2).
Průběžné pořadí SP (po 22 z 26 závodů): 1. M. Fourcade (Fr.) 910 b., 2. Svendsen 881, 3. Birnbacher 704, 4. S. Fourcade 662, 5. Bergman (Švéd.) 552, 6. Bö (Nor.) 546, ...16. Šlesingr 479, 25. Soukup 338, 36. Moravec 211, 59. Holubec 64, 69. Vítek (ČR) 39.

Reklama