Hlavní obsah

Nemocný Northug nemůže závodit, Cologna má jistý triumf ve Světovém poháru

Švýcarský běžec na lyžích Dario Cologna se může v předstihu radovat z třetího triumfu v celkovém pořadí Světového poháru. Jeho jediný zbývající soupeř v boji o velký Křišťálový globus Nor Petter Northug se stále nezotavil ze žaludečních problémů a vynechá dnešní sprint v Drammenu i nedělní maraton na 50 km volnou technikou v Oslu. Tím pádem ztratí i teoretickou šanci Colognu ještě předstihnout.

Foto: Armando Trovati, ČTK/AP

Radost švýcarského lyžaře Daria Cologny

Článek

Švýcarský vítěz seriálu z let 2009 a 2011 má v čele náskok 594 bodů před Northugem. Po závodech v Norsku, kde se dá získat až 290 bodů, bude ve finále Světového poháru ve Stocholmu a Falunu ve hře už jen 350 bodů.

Hvězdný Nor nemohl kvůli žaludečním potížím absolvovat minulou neděli Vasův běh, který pro něj měl být po Tour de Ski druhým vrcholem sezony. Není vyloučeno, že se v tomto ročníku už v závodech neobjeví. "Pokud se rychle nedá do pořádku, bude muset odříct i zbylé závody. Ta hrozba tu je," uvedl lyžařův mluvčí Otto Ulseth.

Northug tak může ještě přijít o druhé místo v SP. Třetí Kanaďan Devon Kershaw na něj ztrácí pouze 78 bodů. Pro dvojnásobného olympijského vítěze a sedminásobného mistra světa by to bylo nejhorší umístění v konečném pořadí od roku 2008. V roce 2009 a loni byl Northug druhý, v roce 2010 seriál ovládl.

"Samozřejmě by druhé místo rád uhájil. Doufáme, že ho ještě v příštích týdnu uvidíme na lyžích," řekl šéftrenér norské reprezentace Vidar Löfshus.

Pětadvacetiletý Cologna se odrazil k triumfu v SP třetím prvenstvím v Tour de Ski. Alespoň tři velké globy před ním dokázali získat jen legendy Švéd Gunde Svan, který ovládl seriál pětkrát, a šestinásobný vítěz seriálu Nor Björn Dählie.

Reklama

Související témata: