Hlavní obsah

Řezáč vyhrál bez boje, Koukal ztratil lyži a dotahoval

Martin Koukal dojel po karambolech patnáctý v lyžařském maratónu Engadinu ve Švýcarsku. Po předposledním závodě letošní série FIS Marathon Cupu už je jisté, že jeho celkovým vítězem se stane po sedmi letech Stanislav Řezáč. Ten nestartoval a chystá se už v Norsku na Birkebeinerrennet, další podnik, který je součástí prestižnější Ski Classic.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stanislav Řezáč

Článek

"Jsem rád, že se mi to po letech zase podařilo, protože konkurence je stále těžší. Mám lepší podmínky k přípravě než tehdy, což mi pomáhá," vzkázal spokojený Řezáč. Víc se však zaměřuje na seriál Ski Classic, který ve druhém roce existence upřednostňují přední laufaři. „Je tam víc peněz na prémiích, závody jsou v televizi, to je pro všechny sponzory důležité," vysvětluje.

Šest ze sedmi závodů Ski Classics je zárovň součástí FIS Marathon Cupu, chybí tam jen závěrečné norské finále Norefjelrennet. Převaha klasických závodů nad bruslařskými (7:4, navíc z toho jeden byl pro nedostatek sněhu zrušen) v letošním FIS Marathon Cupu pomohla Řezáčovi. Ale jako jediný z absolutní špičky klasiků odjel i Finlandii těsně před Vasaloppetem.

Koukal se drží zatím na solidní páté příčce v průběžném pořadí FIS Marathon Cupu, jako nejlepší lyžař, který dokázal bodovat v obou stylech. „Teď se na mě dotahuje ještě Kostner, bude to v Norsku boj," ví zkušený český lyžař ve své první laufařské sezóně.

Dnes na Engadinu nasbíral další bolavé zkušenosti. „Jelo se pořád v balíku, hodně nervózně, hodně ve stresu, protože foukalo a vpředu byli lidi, co na to nemají," vyprávěl. V jedné kolizi mu ušlápli kroužek na hůlce a při přejezdu silnice mu další soupeř vypnul lyži, která mu sjela do strže...

„Ztratil jsem asi minutu a propadl se někam na 150. místo. Kousek před Mořicem pod můstky jsem to dohonil, ale vyčerpal se tím. Tři kiláky před cílem jsem si našel solidní pozici ve skupině, ale ve finiši už na víc neměl. V poslední pravé zatáčce navíc vyřízli dvě stopy, s nimiž jsem počítal a pak ještě uprostřed stál skútr s kameramanem. Prostě chaos," stěžoval si Koukal.

Engadin skimarathon 50 km F: Muži: 1. Fürger 1:31:21, 2. Perl (oba Švýc.) -0,3, 3. Zorzi -0,3, 4. Santus (oba It.) -0,5, 5. Fischer -1,2, 6. Livers (oba Švýc.) -4,3,... 15. Koukal (Česko) -9,2.
Celkové pořadí FIS Marathon Cupu před posledním závodem: 1. Řezáč (Česko) jasný vítěz 406, 2. J. Aukland (Nor.) 282, 3. Johnsson 276, 4. Brink (oba Švéd.) 262, 5. Koukal (Česko) 242, 6. Kostner (It.) 237,... 27. Novák 74,66. Šretr a Ročárek (vš. ČR) po 18.
Ženy: 1. Santerová (It.) 431,.... 14. Moravcová (Česko) 68.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články