Hlavní obsah

S batohem byl v Norsku z Čechů nejlepší Novák, Řezáč drží vedení ve Ski Classics

Praha

Pokažená máza zbrzdila Stanislava Řezáče na jeho oblíbeném Birkebeinerrennetu v Norsku, kde už třikrát vyhrál. Nyní skončil 35., nejhůř za poslední dvě sezóny vůbec. To už ale nemělo vliv na jeho celkový triumf ve FIS Marathon cup. V prestižnější sériii Ski Classics zůstává ve vedení o 98 bodů. V posledním závodě za dva týdny v norském Norefjelrrennetu musí k obhajobě prvenství dojet čtvrtý, aby se nemusel ohlížet na výsledky soupeřů. Nejblíže za ním útočí Andres Aukland, sobotní vítěz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stanislav Řezáč

Článek

Řezáč tentokrát nezvykle svěřil přípravu lyží norským servismanům. „Při rozjíždění tam byla jakž takž sůl a stoupalo to. Jenže na umrzlé stopě pak už ne. Vůbec. A když ti tady nestoupou lyže, nemáš šanci," říkal.

V závodě, kde na počet záchrany malého prince Haakona, veze na zádech 3,5 kilový batoh, mu brzy ujely skupiny s favority. „Já se umlátil, jak mi to smekalo a ztratil jsem příliš mnoho sil na to, abych je stahoval. Psychicky už na to nebylo," přiznal.

Nejlepší z Čechů byl Novák

Jediným z Čechů, který bodoval, byl 26. Petr Novák, Řezáčův týmový druh z Patria Direct teamu. „Bylo to opravdu hodně těžký, voda, led.. Ale měl jsem dobrý lyže, vydrápal se nahoru, to tedy bolelo, ale pak nahoře už se držely skupiny," vyprávěl muž, který jede tři týdny po sobě – Vasaloppet, Engadin i Birkebeinnerret.

Ještě daleko za nimi skončil dosud druhý Jörgen Aukland, ale i norský mistr světa Odd Bjärne Hjelmeset nebo trojnásobný vítěz Vasova běhu Daniel Tynnell.

Řezáč pokračoval i přes špatný vývoj nahoře v horách. „Jelo to líp, lyže se nebořily. A že bych vzdal? To ne, na to sem nepomyslel. Stejně bych musel sám dojet do cíle do Lillehammeru, kde bylo zázemí. Věřil jsem servisu a nevyplatilo se mi to, bohužel. Dali mi agresivní vosk, zkrátili mazací zónu, prostě špatný."

Ještě hůř se vytrápil Martin Koukal: „Zážitek nemusí být pěkný, hlavně když je silný. To se stává...," glosoval marné snažení. „Na poslední chvíli se přemazalo na klistry. Ani nahoru to nebyla žádná hitparáda, pak to nejelo už vůbec. Bojoval jsem do 15. kilometru, na jeden kopec mi Tynnell ujel ve sjezdu asi 300 metrů, to mě zlomilo. Na Sjusjönu jsem na pokyn servisu zabalil. Nebyl jsem na to dnes dostatečně psychicky silný. Italové jeli na hladkých lyžích a vyplatilo se jim to."

Birkebienerrennet 54 km C: Muži:
1. A. Aukland (Xtra Personell) 2:21:34:20, 2. Djupvik 2:21:57:60, 3. Bjerke (oba Birkebeiner team/vš. Nor.) 2:22:08:30,… 26. Novák 2:29:58,80,… 35. Řezáč (oba Patria Direct/Česko) 2:31:36:50,… Koukal (Skinfit/Čes.) nedokončil.
Ženy: 1. Boner (Exspirit/Švýc.) 2:47:02,60.
Ski Classics před posledním závodem:
1. Řezáč 720, 2. A. Aukland 622, 3. J. Aukland 564, 4. Brink 554, 5. Johnsson 550,… 31. Novák 72,… 38. Koukal 32. Ženy: 1. J. Hansson 820, 2. Nyström 802, 3. Svendsen 576,… 9. Moravcová 64.
Soutěž sprinterů:
1. Řezáč 150, 2. Ahrlin 58, 3. Högberg 40.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články