Hlavní obsah

Björgenová přišla o vítěznou sérii, ale míří za triumfem v SP

Falun

Vítěznou sérii norské lyžařky Marit Björgenová zastavila po pěti triumfech polská běžkyně Justyna Kowalczyková. Ve finále Světového poháru ve Falunu vyhrála předposlední závod sezóny na 10 kilometrů klasicky s hromadným startem. Velký náskok své rivalky v čele seriálu však zmenšila minimálně, Norka vede o 160 bodů.

Foto: Arno Balzarini, ČTK/AP

Norská lyžařka Martit Björgenová

Článek

Björgenová teprve podruhé v sezóně neskončila na stupních vítězů, když doběhla čtvrtá jako jedna ze sedmi Norek, které se vešly do elitní desítky. Trojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru se udržela na prvním místě v hodnocení finále SP a do nedělní bruslařské desítky vyrazí o 6,4 sekundy před Kowalczykovou, kterou podle všeho po třech letech sesadí z trůnu pro královnu Světového poháru.

Závod mužů na 15 km klasicky s hromadným startem vyhrál už jistý vítěz Světového poháru Švýcar Dario Cologna. Český reprezentant Martin Jakš dnes obsadil 27. místo, Eva Nývltová mezi ženami byla šestatřicátá.

Vítěz Tour de Ski Cologna byl nejrychlejší ve finiši vedoucí skupiny běžců, v němž odsunul na druhé místo o čtyři desetiny sekundy Nora Eldara Rönninga. Třetí byl stejně jako ve středečním sprintu ve Stockholmu Kanaďan Len Valjas.

Cologna se ujal vedení v průběžném pořadí finále Světového poháru, v němž má náskok téměř 36 sekund právě před Valjasem. Vedení bude hájit v nedělním závodu na 15 km volnou technikou, do kterého lyžaři vyrazí Gundersenovou metodou. Jakš ztrácí na Colognu dvě minuty a 53 sekund.

Reklama