Hlavní obsah

Bauer: Sezóna byla vydařená, teď se hlavně doléčit

Česká jednička v běhu na lyžích Lukáš Bauer ukončil sezónu předčasně kvůli zlomenině patní kosti. Přesto ji hodnotí jako vydařenou. „Velmi mě potěšila medailová umístění v Davosu a Otepää. I v ostatních závodech jsem většinou dosáhl slušných umístění,“ uvedl v rozhovoru Bauer.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Bauer

Článek

Sezónu jste ukončil nečekaně, jak ji hodnotíte?

Jako celkem vydařenou, i když jí pravděpodobně vinou smolné kolize chyběla třešnička v podobě splněného hlavního cíle sezóny, čímž bylo umístění do třetího místa v Tour de Ski. Potěšilo mě třetí místo v Davosu na třicítku volně a druhé místo v Otepää na klasické patnáctce. Také v dalších závodech se povedla slušná umístění. Pozitivní byl i další cíl sezóny, čím bylo vyzkoušení nového modelu vysokohorské přípravy, kterou jsem absolvoval v Itálii na Paso Lavaze (1800 m. n. m.) a stejně bych se chtěl připravovat i v příštím roce před MS ve Val di Fiemme.

Bude vás zlomenina patní kosti nějak limitovat v přípravě na příští sezónu?

Beru to tak, že když už měla komplikace v podobě zlomeniny patní kosti přijít, tak se to paradoxně nemohlo stát v lepší dobu, neboť do konce sezóny by šlo jen o případné dílčí úspěchy bez výraznějšího vlivu na celkové pořadí. Mám tak dost času pro kvalitní vyléčení a příprava na nadcházející sezónu a světový šampionát by pravděpodobně neměla být nijak ohrožena. Jednoznačným cílem je nic neuspěchat. Jsem v péči výborných doktorů a také pomáhají doplňky sportovní výživy Flexit. Teď už jen vydržet.

Blíží se cyklistická sezóna, přesednete tradičně na bicykl?

Aktuálně vše podřizuji léčbě zlomeniny, ale rád jako každoročně absolvoval alespoň maraton horských kol Král Šumavy na konci května. Ale to, jaké a kolik závodů absolvuji, bude záležet na tom, jak rychle se dám do pořádku.

Jakou roli přisuzujete cyklistice v rámci přípravy?

Mám blízko k horskému kolu, baví mě a rád na něm i závodím, je to zpestření tréninku v jarním a letním období. Také cyklistiku sleduji jako divák, měl jsem radost z úspěchů Jaroslava Kulhavého, jehož poslední dvě sezóny byly famózní. Je super vidět českého závodníka takhle vysoko a doufám, že i nadcházející olympijská sezóna se mu vyvede. Medaili z Londýna bych mu moc přál.

Reklama