Hlavní obsah

Skokané jsou vděční i za pády, pomohly jim k životní sezóně

Michal OsobaPrávo

Báli se, že mají po sezóně, teď na ošklivé karamboly vzpomínají i s notnou dávkou vděku. Nejlepší čeští skokané na lyžích uplynulé sezóny Roman Koudelka a Lukáš Hlava svorně tvrdí, že právě pády je v právě skončené sezóně nastartovaly k výborným výsledkům.

Foto: ČTK

Český skokan na lyžích Roman Koudelka na pokoji liberecké nemocnice po pádu v tréninku na závod Světového poháru v Harrachově.

Článek
Fotogalerie

Koudelku připravilo uvolněné vázání a následný tvrdý dopad v tréninku o domácí závody v Harrachově. Ležel v liberecké nemocnici se zafixovanou krční páteří a pozvolna sbíral odhodlání k návratu na můstky. „Byl tam za mnou bratránek, podporoval mě, že budu v pohodě, prostě slova, co jsem potřeboval slyšet," vzpomíná Koudelka.

Naštěstí bez následků

„Ale obavy jsem měl, protože už jsem spadl ve čtrnácti a následky mi asi dva roky zůstaly. Teď jsem měl velké štěstí, že nebyly žádné," přiznává Koudelka. Už po týdnu skončil v Engelbergu na sedmém místě, během sezóny vystoupal na druhý stupínek ve Willingenu a v celkovém hodnocení SP udržel desítku.

„Hodně jsem si odpočal a získal motivaci lidem ukázat, že se dokážu vrátit. Pak jsem díky tomu jel na Turné uvolněný a bylo z toho páté místo," vypráví Koudelka.

Volali si každý den

Lukáš Hlava si smolný den vybral při Turné čtyř můstků v Bischofshofenu. Následky pádu byly větší než u jeho parťáka: zlomený nos, prasklá lícní kost. Koudelka mu mohl předávat své nedávné zkušenosti. „Volali jsme si po tom pádu každý den. Říkal jsem mu, že jsem se taky bál konce sezóny, ale dobře to dopadlo. Snad jsem mu pomohl," věří Koudelka.

I Hlava se vrátil skvěle, 12. místem v Zakopaném. „Musel jsem si dát dvoutýdenní pauzu, ale motivovalo mě dohánět, co jsem ztratil, a tak jsem musel ještě víc přidat," vzpomíná 14. nejlepší v SP, jenž si pro premiérové stupně doskočil třetím místem v Lahti.

Pozitivní efekt pádu vnímal i asistent reprezentačního trenéra Daniel Švec. „Oba kluky to nakoplo, ale určitě je teď k pádům nebudeme tlačit," ujišťuje s úsměvem.

Reklama