Hlavní obsah

Petrásek věří Jakšovi. I na domácím šampionátu

Tomáš Nohejl

Víkendový domácí šampionát běžců na lyžích v Harrachově by měl potvrdit výsledky celé sezóny. Alespoň tak si to představuje reprezentační trenér mužského týmu Miroslav Petrásek.

Foto: Radek Smekal, ČTK

Trenér Miroslav Petrásek s Lukášem Bauerem.

Článek

"Mám jasno, co kdo předváděl po celou sezónu. Pojedou všichni zdraví. Hlavně Jakš s Magálem mají za sebou úspěšnou zimu, měli by zajet i tady. K nim by se měli přiřadit ti další, s nimiž chceme počítat i dál - Razým, Kožíšek i Horyna. Očekávám, že zajedou slušně."

Další víkend pak zakončí sezónu mistrovská padesátka na Mísečkách. Pojedou tam ještě všichni?

Padesátku už všichni nepojedou. Magál to bere hodně vážně. Jakš ještě přemýšlí o dalším programu. Sprinterské turné v Rusku má v plánu Kožíšek, dál se ještě rozhoduje.

Vystoupení na mezinárodní scéně už se dají vyhodnotit, že?

Dali jsme šanci mladším. Mohli jsme si to tentokrát dovolit. Příští roky už se zase koná mistrovství světa, pak olympiáda. Elitní podmínky dostane míň lidí. Jen ti, co mohou uspět na velké akci, s nimiž se dá počítat pro štafetu i týmový sprint. Aby se štafeta mohla plně připravovat, musí být šestičlenný výběr, pokud na něj seženeme prostředky. Aby se těchto šest lidí nominovalo na olympiádu a my pro ně byli schopni zajistit odpovídající realizační tým. O podobě spolupráce s Lukášem Bauerem, který bude určitě součástí týmu, si musíme ještě promluvit.

Jak plní představy dozrání do světové špičky Martin Jakš?

V součtu bodů má těsně míň než loni. Ale v Tour de Ski při nabitější konkurenci byl devátý, s tím jsem spokojen. Jedině se nám nepodařilo naplnit cíl skončit v individuálním závodě do desítky. Ale Martin stabilizoval výsledky, ještě o kousíček se zlepšíme a bude o pět míst vpředu. Tak bychom si to přáli.

Bodoval i ve sprintech, to je předpoklad pro vzestup v komplexním hodnocení.

Podle mě je ale hlavně třeba, aby jezdil do desítky v individuálních startech. To je důležitější i pro mistrovství světa nebo olympiádu. Tour de Ski je specifikum, co se protežuje. Při dobré formě tam dokáže zajet všechno. Ale medaile je pro mě cennější. V celé sezóně stačí málo – onemocnět – nedosáhneš na body a nedostaneš se ani do finále světového poháru. Tolik stoupá konkurence, už je tolik jezdců, co dokáží sprinty i distnaci. I proto je pro nás nejvíc individuální úspěch.

Což potvrdila i finálová tour ve Falunu. Slušné, ale nezazvonilo to...

Nevyšel nám experiment s použitím hladkých lyží při prvním sprintu ve Stockholmu. Ve sjezdu ho pak srazili a přišel o pozice. Jinak jeho vystoupení odpovídalo boji o patnáctý místo, jaké letos jezdil. Byl schopen ukázat i v závěru, jak by mohl jezdit. Atak na první desítku byl vidět.

Program MČR Harrachov
Pátek: 9.00 týmové sprinty
Sobota: 9.30 štafety
Neděle: 9.00 ženy a juniorky 5 km volně, muži a junioři 10 km volně

+ nejede Lukáš Bauer, který doléčuje únavovou zlomeninu patní kosti

Reklama

Související témata: