Hlavní obsah

Šampionát běžců na lyžích začal týmovým sprintem. Vyhráli favoriti

Harrachov

Vítězství favoritů na těžkém sněhu v záři slunečních paprsků. Tak začal program mistrovství republiky v běhu na lyžích v Harrachově týmovým sprintem.

Foto: SL ČR

Martin Jakš

Článek

Mezi muži obsadily kompletní stupně vítězů dvojice Dukly Liberec. Zlaté medaile brali Aleš Razým, nedávný vítěz finále Alpen Cupu, a Martin Jakš, jediný český finalista světového poháru.

„Nepospíchali jsme, drželi si tempo. Po polovině trati bylo rozhodnuto. Postupně vždycky někdo odpadal.  Ráno to ještě šlo, ale během hodiny a půl do finále sníh povolil. Byla to docela dřina, muselo se sypat salmiakem, aby držela koryta a tratě byly bezpečnější," komentoval Razým svůj čtvrtý titul v kariéře.

Hodně dobře zajel sdruženář Míroslav Dvořák, v posledním kole jen o vteřinu pomaleji než Razým. A přispěl tak zkušenému Jiřímu Magálovi ke společnému bronzu.

Chyběl zraněný Lukáš Bauer a také Dušan Kožíšek, který zítra startuje na světovém finále Red Bull Nordixu na Holmenkollenu.

Ženám vládla zkušená dvojice jabloneckých kamarádek Klára Moravcová – Ivana Janečková. „Bylo to náročný přejít na konec sezony z laufů na rychlé tratě," říkala Moravcová, nejlepší Češka ve Ski Classic i FIS Marathon Cupu. „Mladý holky se dlouho držely, pak rozhodla zkušenost. Každý hezký výsledek se počítá, jsem ráda, že jsem prohnala reprezentantky," dodala.

Nejlepší Češka ve světovém poháru Eva Nývltová dojela spolu s Alenou Schejbalovou v barvách Olfin caru Trutnov na sedmém místě.

Zítra se jedou štafety, v neděli 5 km (ženy) a 10 km (muži) volně. „To bude poctivá dřina," předpovídá Razým.

Mistrovství republiky týmový sprint:

Muži 2 x 3 x 1,6 km: 1. Razým – Jakš (Dukla Liberec I) 21:31,2, 2. Horyna – Horčička (Dukla Liberec II) -17,1, 3. M. Dvořák – Magál (Dukla Liberec IV) -20,3.

Ženy 2 x 3 x 1,3 km: 1. Moravcová – Janečková (SK Jablonec) 20:33,8, 2. Schüztová – Charvátová (Ski Jilemnice) -29,5, 3. Klaclová – Chrástková (SK Nové Město na Moravě) -37,9.

Reklama

Související témata: