Hlavní obsah

Co den, to zlato. Běžci Jakš a Janečková mají mistrovské hattricky

Harrachov

Zlaté mistrovské hattricky dokonali Martin Jakš a Ivana Janečková. Co den, to zlato. Taková je jejich bilance z víkendového šampionátu běžců na lyžích v Harrachově.

Foto: SL ČR

Martin Jakš

Článek

„Páteční týmový sprint se mi ještě nejel moc dobře, ale měl jsem výborného parťáka Aleše Razýma," ocenil Jakš spolujezdce. Ve štafetě neměla elitní formace Dukly Liberec konkurenci, všichni zajeli nejlepší časy.

A nedělní volná desítka, to už byl Jakšův koncert. Zajel zde historicky rekordní čas 19:41,3. „Ráno v devět byly krásně umrzlé tratě. Měl jsem jedničku a soupeře za sebou. Nasadil jsem rozumné tempo a čekal, jak mě budou kluci za mnou honit. Před posledním kolem jsem měl náskok sedm vteřin, ale zkusil jsem ještě přidat," vyprávěl.

Do cíle najel na druhého Razýma dalších deset vteřin. Bronz získal Magál těsně před laufařem Koukalem. „Na mě to bylo najednou už moc krátký, když celou sezonu jezdím úplně jiné štreky. Ale jsem docela spokojený," říkal Koukal.

„Byly to moc pěkné závody, krásný počasí, pohodová atmosféra," potěšilo Jakše. Příští víkend ho tečka za sezonou – 50 km maraton. Buď na Mísečkách, nebo ve finále Ski Classics. „Ještě se rozhodujeme," dodal.

Janečková potvrdila velice solidní formu z celé druhé poloviny sezony. Dokázala přispět k výhře v týmovém sprintu, který obvykle nejezdí. Pak i ve štafetě a na volné pětce, vždy o vteřinu. „Jo, o prsa, aspoň to bylo zajímavý," smála se.

„My jsme jely až po klucích a měly stopu už měkkou a hlubokou, byla to dřina," komentovala nedělní představení. Celou trať stahovala náskok Nývltové. První okruh ztrácela sedm vteřin, druhý v kopcích dorovnala, až ve třetím měla víc sil.

Také ve štafetě se musela hodně snažit, neboť na první úseku Boudíková v závěru okruhu zabloudila a ztratila a Moravcová na druhém ještě spadla. „Ale věřila jsem si a ustála to i v nebezpečných sjezdech. Teď ještě aby vyšla obhajoba na třicítce příští víkend a můžeme si dát dovolenou."

Domácí šampionát i celá sezona vyvrcholí maratony příští víkend na Mísečkách.

Mistrovství ČR v běhu na lyžích v Harrachově:
Muži:
10 km volně:
1. Jakš19:41,3
2. Razým-17,9
3. Magál-45,2
4. Koukal-49,1
5. Kožíšek-56,8
6. Horyna (všichni Dukla Liberec)-1:09,4
Štafeta 3x5 km:
1. Dukla Liberec I (Razým, Magál, Jakš)39:15,2
2. Dukla Liberec II (Horčička, Horyna, Lopota)-1:32,9
3. SK Nové Město na Moravě (Augustinák, Šrail, Ročárek)-1:59,5.
Ženy:
5 km volně:
1. Janečková (SK Jablonec)13:27,7
2. Nývltová (Olfin Car Trutnov)-1,2
3. Moravcová (SK Jablonec)-9,9
Štafeta 3x3,3 km:
1. Ski klub Jablonec (Boudíková, Moravcová, Janečková)26:54,8
2. SK Nové Město na Moravě (Klaclová, Ostrejšová, Chrástková)-1,0
3. Královéhradecký kraj (Grohová, Schejbalová, Nývltová)-43,2.

Reklama