Hlavní obsah

Rodina zemřelého skikrosaře Zoricice chce znát příčiny nehody

Právníci rodiny lyžaře Nicka Zoricice, který nepřežil těžký pád ve skikrosu při březnovém závodě Světového poháru ve švýcarském Grindelwaldu, se ohradili proti prohlášení kanadského týmu, že se jednalo o nešťastnou náhodu a mimořádný incident. Podle nich se musí celá záležitost důkladně prošetřit, požadují upřímnou a otevřenou diskusi a chtějí se zasadit o to, aby se nic podobného v budoucnu nestalo.

Článek

Devětadvacetiletý Kanaďan minul ve Švýcarsku v osmifinálové jízdě po závěrečném dlouhém skoku cílovou bránu a skončil v ochranné síti. Rodák ze Sarajeva zůstal bezvládně ležet na sněhu, lékaři se ho snažili na místě oživit, ale marně. Zhruba po 45 minutách Zoricice přepravil vrtulník do nemocnice, veškeré pokusy o jeho záchranu však byly marné. Příčinou bylo vážné zranění hlavy a krku.

"Označení nehody za nešťastnou událost není příliš šťastné a nezakládá se úplně na pravdě," prohlásil právník Danson Recht. "Musíme o celé události zahájit poctivou a upřímnou debatu, více informovat o příčinách," pravil Recht.

Rodiče zesnulého lyžaře Bebe Zoricic a Silvia Brudarová by o celé záležitosti měli hovořit ve středu na tiskové konferenci v Torontu. "Příčiny Nickovy smrti se musí pořádně prodiskutovat. Jeho rodina se chce všemi silami zasadit o to, aby se nikdy nic podobného v budoucnosti neopakovalo," uvedl právní zástupce.

Švýcarští vyšetřovatelé z Bernu a zástupci Mezinárodní lyžařské federace FIS připravují o události z 10. března zprávu, jež by měla obsahovat i analýzu přípravy trati a její bezpečnosti. O neštěstí by se mělo hovořit i na zasedání FIS v Koreji příští měsíc. Zástupci FIS už dříve označili incident za děsivou tragickou nehodu.

Zoricic byl první obětí, kterou si mladá lyžařská disciplína vyžádala.

Reklama